Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Pudding chia na mleczku kokosowym

/ 5.

Data publikacji: 2024-10-04
Do przeczytania w 2 minuty
Pudding chia na mleczku kokosowym to nie tylko szybki i smaczny deser, ale także bogate źródło błonnika, który zbawiennie wpływa na pracę układu trawiennego. Błonnika jest dużo zarówno w nasionach chia, jak i w daktylach stanowiących bazę do masy kakaowej. Taki deser doskonale sprawdzi się jako zdrowa przekąska na wynos – bez glutenu, mleka, jajek i cukru. A dodatkowo jest bardzo łatwy do przygotowania. Czyż nie wygląda pysznie?

Składniki na 2 porcje:

  • 5 łyżek nasion chia,
  • 200 ml mleczka kokosowego light,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • pół opakowania (100 g) suszonych daktyli,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 garści borówek
  • 1 garść malin,
  • kilka liści mięty.

Składniki na pudding chia

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia wymieszać z mleczkiem kokosowym, połową szklanki wody oraz syropem klonowym.
  2. Pozostawić na około 2h do napęcznienia.
  3. Daktyle, połowę szklanki wody oraz kakao zmiksować. Poczekać, aż masa lekko stężeje.
  4. Przekładać gotowe masy warstwami do szklanki.
  5. Udekorować świeżymi owocami i miętą.

Pudding chia na mleczku kokosowym

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka10 g
Tłuszcze29 g
Węglowodany82 g
Kaloryczność582 kcal
Alergenybrak