Co będzie potrzebne?
Składniki:
- 4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej,
- 6 łyżek mąki ryżowej,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 150 ml ciepłej wody,
- pół łyżeczki soli,
- małe opakowanie suszonych drożdży,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki passaty pomidorowej,
- garść świeżej bazylii,
- garść rukoli,
- ząbek czosnku,
- garść pomidorków koktajlowych,
- pół kulki mozzarelli light,
- 50 g tartej mozzarelli w kostce,
- szczypta suszonego oregano.
Pizza bezglutenowa – sposób przygotowania
- W połowie porcji ciepłej wody rozrobić drożdże, cukier i mąkę ryżową. Zostawić pod przykryciem na około 30 minut, aż zaczyn urośnie.
- Zmielić siemię, wymieszać w misce wszystkie mąki i skrobie, dodać sól, oliwę i zaczyn. Mieszając, dolewać pozostałą ciepłą wodę. Odstawić na około 1h. Następnie ciasto lekko rozgnieść (warto oprószyć skrobią ręce, ciasto i blat), wyłożyć je na papier i palcami rozłożyć na cienki placek.
- Passatę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, oregano. Równomiernie rozsmarować na pizzy. Dodać pokrojone w plasterki pomidorki.
- Posypać tartą mozzarellą w kostce oraz nałożyć kawałki mozzarelli w kulce. Polać łyżeczką oliwy z oliwek.
- Piec przez około 17–20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
- Podzielić pizzę na 6 kawałków. Podawać z garścią rukoli i świeżą bazylią.
Kalorie, makroskładniki, alergeny (cała pizza/1 kawałek) | Zawartość |
Zawartość białka | 46/8 g |
Zawartość tłuszczów | 44/7 g |
Zawartość węglowodanów | 128/21 g |
Alergeny | mleko |
Kaloryczność | 1076/179 kcal |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY