Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Pizza bezglutenowa w stylu włoskim

/ 5.

Data publikacji: 2024-06-07
Do przeczytania w 3 minuty
Pizza bezglutenowa to klasyka włoskiej kuchni w wersji dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu. Ciasto składa się z mieszanki kilku mąk, skrobi i siemienia lnianego. A na wierzch trafia tylko kilka składników. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że sekret pizzy idealnej tkwi w prostocie!

Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej,
  • 6 łyżek mąki ryżowej,
  • 40 g skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • małe opakowanie suszonych drożdży,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki passaty pomidorowej,
  • garść świeżej bazylii,
  • garść rukoli,
  • ząbek czosnku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • pół kulki mozzarelli light,
  • 50 g tartej mozzarelli w kostce,
  • szczypta suszonego oregano.

Pizza bezglutenowa przed pieczeniem

Pizza bezglutenowa – sposób przygotowania

  1. W połowie porcji ciepłej wody rozrobić drożdże, cukier i mąkę ryżową. Zostawić pod przykryciem na około 30 minut, aż zaczyn urośnie.
  2. Zmielić siemię, wymieszać w misce wszystkie mąki i skrobie, dodać sól, oliwę i zaczyn. Mieszając, dolewać pozostałą ciepłą wodę. Odstawić na około 1h. Następnie ciasto lekko rozgnieść (warto oprószyć skrobią ręce, ciasto i blat), wyłożyć je na papier i palcami rozłożyć na cienki placek.
  3. Passatę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, oregano. Równomiernie rozsmarować na pizzy. Dodać pokrojone w plasterki pomidorki.
  4. Posypać tartą mozzarellą w kostce oraz nałożyć kawałki mozzarelli w kulce. Polać łyżeczką oliwy z oliwek.
  5. Piec przez około 17–20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
  6. Podzielić pizzę na 6 kawałków. Podawać z garścią rukoli i świeżą bazylią.

Pizza bezglutenowa z rukolą

Kalorie, makroskładniki, alergeny (cała pizza/1 kawałek) Zawartość
Zawartość białka 46/8 g
Zawartość tłuszczów 44/7 g
Zawartość węglowodanów 128/21 g
Alergeny mleko
Kaloryczność 1076/179 kcal