Składniki (10 sztuk):
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody,
- 250 g chudego twarogu (kostka),
- 50 g kremowego jogurtu naturalnego,
- 200 g jasnej mąki orkiszowej + 20 g do podsypania stolnicy,
- 50 g ksylitolu,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- po ½ łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane zalać wodą i odstawić na 5 minut, aby napęczniało.
- Do dużej miski dodać twaróg, jogurt, ksylitol, napęczniałe siemię, mąkę i aromat waniliowy. Zblendować na gładką masę.
- Stolnicę oprószyć 20 g mąki, wyłożyć ciasto, zagnieść i uformować kulkę. Jeśli masa jest zbyt lepka, podsypać mąką.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać porcje ciasta, formować niewielkie kuleczki i układać je na blasze, zachowując odstępy – pączki urosną podczas pieczenia.
- Piec w 180°C (góra–dół) przez około 25–30 minut, aż będą zarumienione.
- Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem z ksylitolu.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 pączek) |
Białka | 7,5 g |
Tłuszcze | 1 g |
Węglowodany | 20 g |
Kaloryczność | 115 kcal |
Alergeny | gluten (mąka orkiszowa, mleko (twaróg, jogurt naturalny) |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY