Składniki:
- 200 g maku mielonego,
- 50 g kaszy manny,
- 350 g obranych jabłek (2 sztuki),
- 200 g płynnego miodu,
- 70 g oleju rzepakowego,
- 270 ml wody,
- 700 ml napoju owsianego,
- 80 g mielonego siemienia lnianego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 7–8 kropli aromatu waniliowego,
- 150 g rodzynek.
Sposób przygotowania:
1. Siemię lniane zalać 270 ml wody, dokładnie wymieszać i odstawić, aż powstanie charakterystyczna żelowa konsystencja.
2. W garnku umieścić mielony mak, zalać 600 ml napoju owsianego. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mak wchłonie cały płyn. Odstawić do przestygnięcia na 20–30 minut.
3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. W dużej misce umieścić miód, przygotowany żel z siemienia, olej, pozostałe 100 ml napoju owsianego i aromat waniliowy. Zmiksować wszystko na gładką masę.
5. Do zmiksowanej masy wsypać proszek do pieczenia i kaszę mannę. Wymieszać szpatułką lub trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie dodać masę makową i starte jabłka. Ponownie dokładnie wymieszać.
6. Na końcu do masy wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blaszki: 24×29 cm).
7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (funkcja góra-dół). Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę i 40–45 minut.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja/całość) |
Białko | 6/72 g |
Tłuszcze | 16/191 g |
Węglowodany | 35,6/427 g |
Kaloryczność | 317/3803 kcal |
Alergeny | pszenica (kasza manna) |