Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Makowiec japoński

/ 5.

Data publikacji: 2024-12-13
Do przeczytania w 3 minuty
Makowiec japoński to ciasto, którego cechą wyróżniającą jest masa makowa z dodatkiem jabłka. Miękki, wilgotny i delikatny w smaku – idealnie nadaje się na świąteczny stół. Jak zrobić go w wersji bez nabiału, jajek i orzechów? Oto niezawodny przepis, w którym sekretnym składnikiem jest siemię lniane.

Składniki:

  • 200 g maku mielonego,
  • 50 g kaszy manny,
  • 350 g obranych jabłek (2 sztuki),
  • 200 g płynnego miodu,
  • 70 g oleju rzepakowego,
  • 270 ml wody,
  • 700 ml napoju owsianego,
  • 80 g mielonego siemienia lnianego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 7–8 kropli aromatu waniliowego,
  • 150 g rodzynek.

Składniki na makowiec japoński

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński1. Siemię lniane zalać 270 ml wody, dokładnie wymieszać i odstawić, aż powstanie charakterystyczna żelowa konsystencja.

2. W garnku umieścić mielony mak, zalać 600 ml napoju owsianego. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mak wchłonie cały płyn. Odstawić do przestygnięcia na 20–30 minut.

3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. W dużej misce umieścić miód, przygotowany żel z siemienia, olej, pozostałe 100 ml napoju owsianego i aromat waniliowy. Zmiksować wszystko na gładką masę.

5. Do zmiksowanej masy wsypać proszek do pieczenia i kaszę mannę. Wymieszać szpatułką lub trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie dodać masę makową i starte jabłka. Ponownie dokładnie wymieszać.

6. Na końcu do masy wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blaszki: 24×29 cm).

7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (funkcja góra-dół). Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę i 40–45 minut.

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja/całość)
Białko 6/72 g
Tłuszcze 16/191 g
Węglowodany 35,6/427 g
Kaloryczność 317/3803 kcal
Alergeny pszenica (kasza manna)