Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Makaron ze szparagami w kremowym sosie

/ 5.

Data publikacji: 2025-04-25
Do przeczytania w 3 minuty
Pełnoziarnisty makaron ze szparagami to danie, które pachnie wiosną, a przy tym dostarcza solidnej porcji błonnika pokarmowego. Przepis jest bardzo prosty, idealny na lekki wiosenny obiad. Spróbujcie!

Składniki:

  • 160 g makaronu pełnoziarnistego (preferowane krótkie kształty, np. penne, fusilli),
  • 300 g szparagów zielonych,
  • 80 g serka śmietankowego,
  • 125 g mozzarelli typu „light” (kulka),
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 60 g cebuli,
  • 10 g nasion słonecznika,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz – do smaku.

Makaron ze szparagami

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować „al dente” w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Po ugotowaniu odlać około 150 ml wody z gotowania, a resztę odcedzić.
  2. W tzw. międzyczasie przygotować szparagi – umyć je, odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu), a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać szparagi oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  5. Do warzyw dodać ugotowany wcześniej makaron, serek śmietankowy, startą mozzarellę oraz odlaną wodę z gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż sos uzyska kremową konsystencję. Następnie zdjąć z ognia.
  7. Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać nasionami słonecznika.
  8. Z podanych składników otrzymamy 2 porcje.

Makaron ze szparagami

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białka35 g
Tłuszcze27 g
Węglowodany67 g
Kaloryczność636 kcal
Alergenypszenica, mleko