Składniki:
- 160 g makaronu pełnoziarnistego (preferowane krótkie kształty, np. penne, fusilli),
- 300 g szparagów zielonych,
- 80 g serka śmietankowego,
- 125 g mozzarelli typu „light” (kulka),
- 10 g oliwy z oliwek,
- 60 g cebuli,
- 10 g nasion słonecznika,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować „al dente” w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Po ugotowaniu odlać około 150 ml wody z gotowania, a resztę odcedzić.
- W tzw. międzyczasie przygotować szparagi – umyć je, odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu), a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać szparagi oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Do warzyw dodać ugotowany wcześniej makaron, serek śmietankowy, startą mozzarellę oraz odlaną wodę z gotowania makaronu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
- Smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż sos uzyska kremową konsystencję. Następnie zdjąć z ognia.
- Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać nasionami słonecznika.
- Z podanych składników otrzymamy 2 porcje.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 35 g |
Tłuszcze | 27 g |
Węglowodany | 67 g |
Kaloryczność | 636 kcal |
Alergeny | pszenica, mleko |