Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 700 ml napoju kokosowego + 50 ml do rozpuszczenia czekolady,
- 70 g miodu,
- 60 g wiórków kokosowych + 40 g do obtoczenia kulek,
- 50 g gorzkiej czekolady 64%,
- 30 g migdałów,
- kilka kropli aromatu migdałowego.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną podprażyć w garnku, aby pozbyć się goryczki. Wlać napój kokosowy (700 ml) i dodać aromat. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn (około 20 minut). Następnie zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, a potem zblendować na gładką masę.
- Migdały drobno posiekać, a następnie zarumienić na suchej patelni na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni podprażyć wiórki kokosowe, uważając, aby się nie przypaliły.
- Ostudzoną, zblendowaną kaszę przełożyć do większej miski, dodać prażone wiórki kokosowe (60 g), migdały oraz rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać, a następnie formować kulki. Każdą obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych (40 g) i ułożyć na talerzu.
- Czekoladę rozpuszczać w mikrofalówce wraz z napojem kokosowym (50 ml) przez około 15–20 sekund. Dokładnie mieszać, aż będzie miała jednolitą konsystencję, a następnie polać nią kulki.
- Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Z podanych proporcji wychodzi 13 dużych kulek, jednak można je formować na mniejsze – według preferencji. Można także przygotować wersję bez czekolady, dzięki czemu deser będzie bez nabiału.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 kulka z czekoladą/bez) |
Białko | 3,8/3 g |
Tłuszcze | 7/8,3 g |
Węglowodany | 19,4/21 g |
Kaloryczność | 148/169 kcal |
Alergeny | orzechy, mleko |