Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Kulki kokosowe z kaszy jaglanej

/ 5.

Data publikacji: 2025-05-30
Do przeczytania w 3 minuty
Kulki kokosowe z kaszy jaglanej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla popularnych gotowych słodkości typu Rafaello. Są delikatnie słodkie, kremowe i idealnie sprawdzają się jako przekąska lub deser. Dzięki kaszy jaglanej dostarczają solidnej porcji wartości odżywczych. Kulki zrobisz bez pieczenia. Wystarczy schłodzić je w lodówce.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 700 ml napoju kokosowego + 50 ml do rozpuszczenia czekolady,
  • 70 g miodu,
  • 60 g wiórków kokosowych + 40 g do obtoczenia kulek,
  • 50 g gorzkiej czekolady 64%,
  • 30 g migdałów,
  • kilka kropli aromatu migdałowego.

Składniki na kulki kokosowe z kaszą jaglaną

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną podprażyć w garnku, aby pozbyć się goryczki. Wlać napój kokosowy (700 ml) i dodać aromat. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn (około 20 minut). Następnie zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia, a potem zblendować na gładką masę.
  2. Migdały drobno posiekać, a następnie zarumienić na suchej patelni na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni podprażyć wiórki kokosowe, uważając, aby się nie przypaliły.
  3. Ostudzoną, zblendowaną kaszę przełożyć do większej miski, dodać prażone wiórki kokosowe (60 g), migdały oraz rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać, a następnie formować kulki. Każdą obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych (40 g) i ułożyć na talerzu.
  4. Czekoladę rozpuszczać w mikrofalówce wraz z napojem kokosowym (50 ml) przez około 15–20 sekund. Dokładnie mieszać, aż będzie miała jednolitą konsystencję, a następnie polać nią kulki.
  5. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Z podanych proporcji wychodzi 13 dużych kulek, jednak można je formować na mniejsze – według preferencji. Można także przygotować wersję bez czekolady, dzięki czemu deser będzie bez nabiału.

Kulki kokosowe z kaszą jaglaną

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 kulka z czekoladą/bez)
Białko3,8/3 g
Tłuszcze7/8,3 g
Węglowodany19,4/21 g
Kaloryczność148/169 kcal
Alergenyorzechy, mleko