Składniki:
- 1 marchew
- ½ pora
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka sproszkowanego tymianku
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- Szczypta soli
- 2 łyżki koncentratu z podgrzybków
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 większy płat karpia
Wykonanie:
- Karpia opłukać pod bieżącą wodą, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 180 stopniach Celsjusza w opcji góra-dół przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
- Cebulę pokroić i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać resztę warzyw pokrojonych na mniejsze kawałki i zalać 100 ml wody.
- Dodać wszystkie suche przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
- Dodać koncentrat z podgrzybków oraz mleczko kokosowe. Wymieszać wszystko razem i chwilę jeszcze gotować.
- Dodać obranego z ości karpia i przełożyć wszystko razem do blendera kielichowego.
- Zblendować na krem.