Strefa Alergii | Przepisy dla alergików
Krem z karpia

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Karpia z patelni zna chyba każdy. Ale może w tym roku warto spróbować tej ryby w innej odsłonie? Polecamy krem z karpia. Palce lizać!

Składniki:

  • Krem z karpia1 marchew
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanego tymianku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki koncentratu z podgrzybków
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 większy płat karpia

Wykonanie:

  • Karpia opłukać pod bieżącą wodą, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w 180 stopniach Celsjusza w opcji góra-dół przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
  • Cebulę pokroić i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać resztę warzyw pokrojonych na mniejsze kawałki i zalać 100 ml wody.
  • Dodać wszystkie suche przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Dodać koncentrat z podgrzybków oraz mleczko kokosowe. Wymieszać wszystko razem i chwilę jeszcze gotować.
  • Dodać obranego z ości karpia i przełożyć wszystko razem do blendera kielichowego.
  • Zblendować na krem.