Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Krem z gruszki i pietruszki z mleczkiem kokosowym

/ 5.

Data publikacji: 2025-05-15
Do przeczytania w 3 minuty
Krem z gruszki i pietruszki z mleczkiem kokosowym to nie tylko zupa – to prawdziwe kulinarne zaklęcie. Jest połączeniem łagodności, naturalnej słodyczy i otulającego ciepła. Na pierwszy rzut oka ta kompozycja sprawia wrażenie… dziwnej. Ale pozwala przekonać się, że właśnie takie niecodzienne połączenia mogą nas zaskoczyć i rozbudzić apetyt na więcej.

Składniki (na 3 porcje):

  • 190 g gruszki,
  • 140 g korzenia pietruszki,
  • 260 g ziemniaków,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 300 ml wrzątku,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, pieprz do smaku, szczypta cynamonu.

Gruszkę, pietruszkę i ziemniaki ważyć po obraniu.

Dodatki (opcjonalnie):

  • 30 g pestek dyni,
  • 10 g sezamu białego łuskanego.

Krem z gruszki i pietruszki na mleczku kokosowym

Sposób przygotowania:

  1. Obrać gruszkę, pietruszkę i ziemniaki, a następnie pokroić je w drobną kostkę.
  2. Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć na niewielkim ogniu, aż się zarumienią.
  3. Dodać gruszkę, wlać wrzątek i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
  4. W tzw. międzyczasie uprażyć pestki dyni na suchej patelni.
  5. Gdy warzywa zmiękną, wlać mleczko kokosowe (przed otwarciem wstrząsnąć puszką, aby uzyskać jednolitą konsystencję), doprawić solą, pieprzem i cynamonem, zagotować, a następnie zblendować na gładki krem.
  6. Przelać zupę do miseczek, posypać uprażonymi pestkami dyni i sezamem.

Krem z gruszki i pietruszki na mleczku kokosowym

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja)
Białko9 g
Tłuszcze34 g
Węglowodany35 g
Kaloryczność468 kcal
Alergenysezam