Składniki (na 3 porcje):
- 190 g gruszki,
- 140 g korzenia pietruszki,
- 260 g ziemniaków,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 300 ml wrzątku,
- 10 g oliwy z oliwek,
- przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, pieprz do smaku, szczypta cynamonu.
Gruszkę, pietruszkę i ziemniaki ważyć po obraniu.
Dodatki (opcjonalnie):
- 30 g pestek dyni,
- 10 g sezamu białego łuskanego.
Sposób przygotowania:
- Obrać gruszkę, pietruszkę i ziemniaki, a następnie pokroić je w drobną kostkę.
- Rozgrzać oliwę z oliwek w garnku, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć na niewielkim ogniu, aż się zarumienią.
- Dodać gruszkę, wlać wrzątek i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
- W tzw. międzyczasie uprażyć pestki dyni na suchej patelni.
- Gdy warzywa zmiękną, wlać mleczko kokosowe (przed otwarciem wstrząsnąć puszką, aby uzyskać jednolitą konsystencję), doprawić solą, pieprzem i cynamonem, zagotować, a następnie zblendować na gładki krem.
- Przelać zupę do miseczek, posypać uprażonymi pestkami dyni i sezamem.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białko | 9 g |
Tłuszcze | 34 g |
Węglowodany | 35 g |
Kaloryczność | 468 kcal |
Alergeny | sezam |