Kotleciki szpinakowe dla każdego - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Kotleciki szpinakowe dla każdego

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Macie ochotę na coś bezmięsnego i lekkiego? Propozycją idealną są kotleciki szpinakowe. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby szybko stworzyć danie dla każdego. Z pewnością zasmakują nawet najbardziej wybrednym kubkom smakowym. To co, kto się skusi?

Składniki:

  • mała paczka szpinaku (lub połowa dużej 400g)
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół ząbka czosnku (jak ktoś lubi to można cały)
  • pół małej cebuli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub tapioki

kotleciki szpinakowe, kotleciki, szpinak, danie na talerzu, danie na obiad

Przygotowanie:

  1. Wypłukać parę razy kaszę jaglaną, zalać zimną wodą i ugotować.
  2. Następnie gotować w wodzie szpinak, jak będzie sparzony to należy odcedzić wodę, przełożyć go do blendera i zblendować.
  3. Gdy kasza jaglana będzie przestudzona to przesypać ją do miski i dodać zblendowany szpinak.
  4. Połączyć składniki mieszając, dodać wyciśnięte przez praskę pół ząbka czosnku oraz posiekaną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem.
  5. Do całości masy dodać 1 łyżkę stołową skrobi i wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Całość nabierać na łyżkę i formować na wzór kotlecików. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kotleciki się zarumienią z obu stron.

Paulina Karaś


Więcej przepisów znajdziesz tutaj.