Składniki:
- mała paczka szpinaku (lub połowa dużej 400g)
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół ząbka czosnku (jak ktoś lubi to można cały)
- pół małej cebuli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub tapioki
Przygotowanie:
- Wypłukać parę razy kaszę jaglaną, zalać zimną wodą i ugotować.
- Następnie gotować w wodzie szpinak, jak będzie sparzony to należy odcedzić wodę, przełożyć go do blendera i zblendować.
- Gdy kasza jaglana będzie przestudzona to przesypać ją do miski i dodać zblendowany szpinak.
- Połączyć składniki mieszając, dodać wyciśnięte przez praskę pół ząbka czosnku oraz posiekaną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Do całości masy dodać 1 łyżkę stołową skrobi i wszystko dokładnie wymieszać.
- Całość nabierać na łyżkę i formować na wzór kotlecików. Smażyć na rozgrzanej patelni aż kotleciki się zarumienią z obu stron.
Paulina Karaś