Składniki (2 porcje):
- 0,5 kg ziemniaków,
- 100 g mąki ryżowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- duża cebula,
- 4 garście szpinaku,
- 5 sztuk suszonych pomidorów,
- 5 łyżek mleczka kokosowego light,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta suszonego czosnku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Dodać mąkę, sól i ugniatać do połączenia składników. Podzielić całe ciasto na kilka części, zrolować i odkrajać małe kwadraciki.
- Gotować w lekko osolonym wrzątku, aż kopytka wypłyną na wierzch.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać przyprawy, pokrojone suszone pomidory i szpinak.
- Gdy warzywa zmiękną, dodać na patelnię mleczko kokosowe i wcześniej ugotowane kopytka.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 14 g |
Tłuszcze | 17 g |
Węglowodany | 120 g |
Kaloryczność | 670 kcal |