Co będzie potrzebne?
Składniki na 4 porcje (jedna porcja to 8 knedli):
- 800 g ziemniaków,
- jajko,
- pół szklanki erytrytolu,
- szklanka mąki ryżowej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 3 garście czereśni,
- opakowanie jogurtu (może być kokosowy).
Jak przygotować knedle bezglutenowe z czereśniami?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzone przecisnąć przez praskę.
- Wymieszać z erytrytolem, jajkiem i mąkami.
- Uformować ciasto. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką.
- Podzielić na równe 2 cm kwadraciki, rozwałkować i do środka włożyć czereśnie bez pestki. Zawinąć brzegi i uformować w kulkę.
- Knedle gotować około 6–7 minut w lekko osolonej wodzie.
- Podawać z jogurtem, posypać słodzikiem i nałożyć listki mięty.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja – 8 knedli) |
Białka | 13 g |
Tłuszcze | 4 g |
Węglowodany | 83 g |
Kaloryczność | 408 kcal |
Alergeny | jaja, mleko |
WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY