Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Knedle bezglutenowe z czereśniami

/ 5.

Data publikacji: 2024-07-19
Do przeczytania w 3 minuty
Knedle bezglutenowe z czereśniami to nieoczywisty wariant tradycyjnych klusków z ciasta ziemniaczanego. Są pożywne, a dzięki owocowemu nadzieniu mogą pełnić rolę dania deserowego. Ich przygotowanie, jeśli mamy ugotowane wcześniej ziemniaki, zajmuje zaledwie kilka minut. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu.

Co będzie potrzebne?

Składniki na 4 porcje (jedna porcja to 8 knedli):

  • 800 g ziemniaków,
  • jajko,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • szklanka mąki ryżowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 3 garście czereśni,
  • opakowanie jogurtu (może być kokosowy).

Ciasto na knedle

Jak przygotować knedle bezglutenowe z czereśniami?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Wystudzone przecisnąć przez praskę.
  2. Wymieszać z erytrytolem, jajkiem i mąkami.
  3. Uformować ciasto. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką.
  4. Podzielić na równe 2 cm kwadraciki, rozwałkować i do środka włożyć czereśnie bez pestki. Zawinąć brzegi i uformować w kulkę.
  5. Knedle gotować około 6–7 minut w lekko osolonej wodzie.
  6. Podawać z jogurtem, posypać słodzikiem i nałożyć listki mięty.

Knedle bezglutenowe z czereśniami

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja – 8 knedli)
Białka 13 g
Tłuszcze 4 g
Węglowodany 83 g
Kaloryczność 408 kcal
Alergeny jaja, mleko