Kluski z makiem - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Kluski z makiem

/ 5.

Do przeczytania w 1 minutę
Niekwestionowany symbol wigilijnego stołu. Kluski z makiem w naszej wersji są jednak nieco zmodyfikowana i idealne również dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

kluski z makiem

  • 2 garści makaronu ryżowego typu wstążki
  • ½ szklanki mielonego maku
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Makaron ugotować wedle instrukcji z niewielką ilością soli. Odcedzić.
  • Mak, migdały, skórkę z pomarańczy, olejek waniliowy i płynny miód razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Wymieszać razem z makaronem.