Składniki
Na 5 porcji pampuchów:
- 0,5 kg mąki orkiszowej jasnej,
- 2 opakowania drożdży suszonych,
- 6 łyżek erytrytolu,
- 300 ml napoju sojowego,
- 50 g margaryny roślinnej.
Dodatki:
- 300 g jagód,
- 2 łyżki wody,
- 4 łyżki erytrytolu,
- 1 łyżka siemienia lnianego/nasion chia,
- 500 g jogurtu kokosowego.
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszać z drożdżami oraz słodzikiem.
2. Następnie dolać ciepły napój roślinny i zacząć zagniatać ciasto.
3. Dolać rozpuszczoną margarynę/olej roślinny.
4. Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu.
5. W międzyczasie przygotować frużelinę. Jagody z dwoma łyżkami poddusić w rondlu, dodać słodzik i łyżkę zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia. Gotować do momentu, aż owoce stężeją.
6. Wyrośnięte ciasto na pampuchy podzielić na 10 równych części, uformować kulki.
7. Pozostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
8. Następnie gotować na parze przez około 7 minut.
9. Podawać z porcją frużeliny oraz jogurtem roślinnym.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja – 2 pampuchy) |
Białka | 18 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 93 g |
Kaloryczność | 560 kcal |
Alergeny | pszenica |