Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Keks bezglutenowy

/ 5.

Data publikacji: 2025-04-15
Do przeczytania w 3 minuty
Keks bezglutenowy – puszysty, wilgotny i pełen bakalii – to tradycyjne ciasto w wersji przeznaczonej dla osób eliminujących z diety produkty pszenne. Wypróbujcie ten prosty przepis, niech pachnący, intensywnie migdałowy keks zagości na Waszym świątecznym stole!

Składniki:

  • 250 g mąki migdałowej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 4 jajka,
  • 80 g oleju rzepakowego,
  • 100 g ksylitolu,
  • 50 ml mleka 1,5%,
  • 30 g suszonej żurawiny,
  • 60 g rodzynek,
  • 30 g migdałów,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu waniliowego bezglutenowego.

Ciasto na keks bezglutenowy

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę przy użyciu miksera.
  2. W oddzielnym naczyniu żółtka zmiksować z olejem, ksylitolem oraz mlekiem – do uzyskania jasnej, puszystej masy (ok. 5–6 minut).
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (z funkcją termoobiegu).
  4. Do masy żółtkowej dodać mąki, proszek do pieczenia oraz aromat, po czym całość wymieszać szpatułką.
  5. Następnie wsypać bakalie (orzechy można posiekać) i ponownie wymieszać.
  6. Na końcu dodać pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć całość szpatułką – tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, aby nie zniszczyć piany.
  7. Keksówkę o wymiarach 26×9,5×7 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać do niej przygotowaną masę. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku przez 45–50 minut.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu keks pokroić na 14 kawałków.

Keks bezglutenowy

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 kawałek)
Kaloryczność265 kcal
Białka7 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany20 g
Alergenyjaja, orzechy, mleko