Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Karp z piekarnika w sosie miodowo-musztardowym

/ 5.

Data publikacji: 2024-12-17
Do przeczytania w 2 minuty
A może by tak – zamiast smażonych płatów w panierce – podać na Wigilię karpia z piekarnika? To dużo zdrowsza wersja tego tradycyjnego dania, w której pierwsze skrzypce gra oczywiście ryba, ale dodatkowym atutem jest słodki sos miodowo-musztardowy. Ciekawi? Spróbujcie! Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 500 g świeżego fileta z karpia (płat),
  • 15 g miodu,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 30 g musztardy,
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku,
  • sok z cytryny,
  • ziarna czarnuszki (około 1/3 łyżeczki),
  • szczypta suszonego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z karpia dokładnie umyj pod zimną wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Umieść filet w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Jeśli filet jest zbyt duży, możesz go przeciąć na pół i użyć dwóch naczyń.
  3. Oprósz rybę solą, pieprzem cytrynowym i skrop ją sokiem z cytryny.
  4. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę i odrobinę ziaren czarnuszki. Dokładnie połącz składniki, aż powstanie jednolity sos.
  5. Polej marynatą rybę, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wierzch delikatnie posyp suszonym rozmarynem.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (funkcja góra-dół).
  7. Wstaw naczynie z karpiem do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż ryba będzie miękka i delikatnie zarumieniona.

Karp z piekarnika w sosie

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość
Białko 92 g
Tłuszcze 34 g
Węglowodany 19 g
Kaloryczność 743 kcal
Alergeny ryby