Składniki:
- 500 g świeżego fileta z karpia (płat),
- 15 g miodu,
- 10 g oliwy z oliwek,
- 30 g musztardy,
- sól i pieprz cytrynowy do smaku,
- sok z cytryny,
- ziarna czarnuszki (około 1/3 łyżeczki),
- szczypta suszonego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Filet z karpia dokładnie umyj pod zimną wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Umieść filet w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Jeśli filet jest zbyt duży, możesz go przeciąć na pół i użyć dwóch naczyń.
- Oprósz rybę solą, pieprzem cytrynowym i skrop ją sokiem z cytryny.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę i odrobinę ziaren czarnuszki. Dokładnie połącz składniki, aż powstanie jednolity sos.
- Polej marynatą rybę, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wierzch delikatnie posyp suszonym rozmarynem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (funkcja góra-dół).
- Wstaw naczynie z karpiem do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż ryba będzie miękka i delikatnie zarumieniona.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość |
Białko | 92 g |
Tłuszcze | 34 g |
Węglowodany | 19 g |
Kaloryczność | 743 kcal |
Alergeny | ryby |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY