Składniki:
- 250 g jabłek,
- 50 g mąki pszennej typu 650,
- 150 g jogurtu sojowego,
- 1 szt. jajka M,
- 8 g cukru (lub 10 g erytrytol),
- 2 g cynamonu,
- 2 g proszku do pieczenia,
- 5 ml oliwy z oliwek.
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda.
- W misce wymieszać jaja, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę pszenną, jogurt sojowy, cukier (lub erytrytol), cynamon, szczyptę soli.
- Jabłka pokroić w 1 cm plastry, obtaczać w masie i smażyć na oliwie pod przykryciem z dwóch stron.
- Podawać z cukrem pudrem.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość |
Białka | 25 g |
Tłuszcze | 19 g |
Węglowodany | 93 g |
Kaloryczność | 627 kcal |
Alergeny | soja, pszenica, jaja |