Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Jabłka w cieście bez mleka

/ 5.

Data publikacji: 2024-10-11
Do przeczytania w 2 minuty
Przepis na szybką słodką przekąskę, która nie zawiera nabiału? Jabłka w cieście! Bez mleka można je przygotować dzięki zastąpieniu tego składnika jogurtem roślinnym. Gęste ciasto jogurtowe robi się błyskawicznie, a zapach smażonych jabłek z dodatkiem cynamonu natychmiast ogarnia całą kuchnię. Czy może być coś bardziej jesiennego?

Składniki:

  • 250 g jabłek,
  • 50 g mąki pszennej typu 650,
  • 150 g jogurtu sojowego,
  • 1 szt. jajka M,
  • 8 g cukru (lub 10 g erytrytol),
  • 2 g cynamonu,
  • 2 g proszku do pieczenia,
  • 5 ml oliwy z oliwek.
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda.
  2. W misce wymieszać jaja, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę pszenną, jogurt sojowy, cukier (lub erytrytol), cynamon, szczyptę soli.
  3. Jabłka pokroić w 1 cm plastry, obtaczać w masie i smażyć na oliwie pod przykryciem z dwóch stron.
  4. Podawać z cukrem pudrem.
Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość
Białka25 g
Tłuszcze19 g
Węglowodany93 g
Kaloryczność627 kcal
Alergenysoja, pszenica, jaja