*Jogurt ryżowy należy wykonać dzień wcześniej
Granola:
Składniki:
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mieszanki studenckiej
- 4 łyżki syropu z agawy
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Mieszankę studencką umieścić w malakserze i zblendować na mniejsze kawałki.
- Płatki owsiane umieścić w misce, dodać resztę składników i wymieszać razem.
- Piekarnik nagrzać do 160°C w opcji góra- dół
- Gotową masę wyjąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20-25 minut
Jogurt ryżowy
Składniki:
- 1/4 szklanki suchego białego ryżu
- 200 ml napoju jaglanego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 opakowanie kultur bakterii do jogurtu
Wykonanie:
- Ryż opłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać napojem jaglanym. Dodać cukier. Gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
- Ugotowany ryż odstawić na bok, aby mógł ostygnąć. Konsystencja ryżu powinna być dość luźna, przypominająca jogurt. Gdy ryż będzie miał temperaturę około 45 ° C to należy go umieścić w blenderze kielichowym, dodać oliwę i zblendować na gładką masę.
- Gotową masę przełożyć do wcześniej wyparzonego słoika, dodać kultury bakterii i energicznie zamieszać. Bardzo ważne jest to, aby masa nie była zbyt gorąca, bo jogurt się nie uda.
- Wierzch słoika należy przykryć cienką ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po upływie 12 godzin jogurt powinien być gotowy do spożycia.
Więcej przepisów dla osób z alergią na mleko i jajko w linku