Strefa Alergii | Przepisy dla alergików
Granola z jogurtem ryżowym

/ 5.

Do przeczytania w 3 minuty
Idealne śniadanie dla alergików na mleko. Granola z jogurtem ryżowym będzie też świetnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię.

granola w szklanym naczyniu*Jogurt ryżowy należy wykonać dzień wcześniej

Granola:

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki studenckiej
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Mieszankę studencką umieścić w malakserze i zblendować na mniejsze kawałki.
  2. Płatki owsiane umieścić w misce, dodać resztę składników i wymieszać razem.
  3. Piekarnik nagrzać do 160°C w opcji góra- dół
  4. Gotową masę wyjąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20-25 minut

Jogurt ryżowy

Składniki:

  • 1/4 szklanki suchego białego ryżu
  • 200 ml napoju jaglanego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 opakowanie kultur bakterii do jogurtu

Wykonanie:

  1. Ryż opłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać napojem jaglanym. Dodać cukier. Gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
  2. Ugotowany ryż odstawić na bok, aby mógł ostygnąć. Konsystencja ryżu powinna być dość luźna, przypominająca jogurt. Gdy ryż będzie miał temperaturę około 45 ° C to należy go umieścić w blenderze kielichowym, dodać oliwę i zblendować na gładką masę.
  3. Gotową masę przełożyć do wcześniej wyparzonego słoika, dodać kultury bakterii i energicznie zamieszać. Bardzo ważne jest to, aby masa nie była zbyt gorąca, bo jogurt się nie uda.
  4. Wierzch słoika należy przykryć cienką ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Po upływie 12 godzin jogurt powinien być gotowy do spożycia.

Więcej przepisów dla osób z alergią na mleko i jajko w linku