Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Frytki z batatów z piekarnika z sosem a’la aioli (bez mleka)

/ 5.

Data publikacji: 2025-03-14
Do przeczytania w 1 minutę
Frytki z batatów z piekarnika – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – są pyszną (i zdrowszą!) alternatywną dla klasycznych frytek. Spróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakują z dodatkiem domowego sosu a’la aioli, pachnącego czosnkiem i cytryną.

Składniki:

Frytki:

  • 1 kg batatów (2 sztuki),
  • 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki),
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, papryka słodka mielona i wędzona.

Sos:

  • 80 g majonezu wegańskiego,
  • 5 g oliwy z oliwek (łyżeczka),
  • 30 ml wody (3 łyżki),
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać za pomocą obieraczki, następnie umyć.
  2. Pokroić je w niezbyt grube słupki. Zamoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 20–25 minut, aby zmiękły.
  3. Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, najlepiej układając tak, aby nie nakładały się na siebie.
  4. Polać oliwą i oprószyć przyprawami (bez soli).
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C z funkcją góra-dół przez około 25 minut, mieszając w trakcie. Następnie piec jeszcze 8 minut z funkcją termoobiegu.
  6. Po upieczeniu pozostawić frytki do ostygnięcia, a następnie oprószyć solą.
  7. Sos: przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać go z pozostałymi składnikami.

Frytki z batatów z piekarnika

Kalorie, makroskładniki, alergenyKaloryczność
Białka12 g
Tłuszcze52 g
Węglowodany206 g
Kaloryczność1356 kcal

Alergeny: w majonezie wegańskim może występować soja.