Składniki:
Frytki:
- 1 kg batatów (2 sztuki),
- 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki),
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, papryka słodka mielona i wędzona.
Sos:
- 80 g majonezu wegańskiego,
- 5 g oliwy z oliwek (łyżeczka),
- 30 ml wody (3 łyżki),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bataty obrać za pomocą obieraczki, następnie umyć.
- Pokroić je w niezbyt grube słupki. Zamoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 20–25 minut, aby zmiękły.
- Odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, najlepiej układając tak, aby nie nakładały się na siebie.
- Polać oliwą i oprószyć przyprawami (bez soli).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C z funkcją góra-dół przez około 25 minut, mieszając w trakcie. Następnie piec jeszcze 8 minut z funkcją termoobiegu.
- Po upieczeniu pozostawić frytki do ostygnięcia, a następnie oprószyć solą.
- Sos: przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać go z pozostałymi składnikami.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Kaloryczność |
Białka | 12 g |
Tłuszcze | 52 g |
Węglowodany | 206 g |
Kaloryczność | 1356 kcal |
Alergeny: w majonezie wegańskim może występować soja.