Frytki z batatów z drożdżowym sosem - Strefa Alergii
Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Frytki z batatów z drożdżowym sosem

/ 5.

Do przeczytania w 2 minuty
Bataty przebojem zdobywają nasze stoły. Dzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego dania z tych warzyw. Frytki z pysznym sosem zadowolą podniebienia młodszych i starszych. Co więcej nasza propozycja będzie również odpowiednia dla osób z alergią na mleko i jajko.

Frytki

 

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Szczypta soli
  • Szczypta słodkiej papryki

Wykonanie:

  1. Batat pokroić w paski. Do miski wlać olej, wsypać paprykę, sól i wymieszać. Dodać pokrojonego wzdłuż batata i dokładnie wymieszać. Należy zwrócić uwagę na to, aby każdy z kawałków był dokładnie pokryty olejem.
  2. Piekarnik nagrzać do 220 ° C w opcji góra- dół. Bataty wyjąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku na ok 20 minut.

Drożdżowy sos serowy

 

 

 

 

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • 6 łyżek płatków drożdżowych
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić i ugotować.
  2. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni z olejem.
  3. Ugotowane ziemniaki, marchewkę, zeszkloną cebulę, płatki drożdżowe i przyprawy umieścić w blenderze kielichowym. Zblendować na gładką masę.
  4. Dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.