Frytki
Składniki:
- 1 duży batat
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Szczypta soli
- Szczypta słodkiej papryki
Wykonanie:
- Batat pokroić w paski. Do miski wlać olej, wsypać paprykę, sól i wymieszać. Dodać pokrojonego wzdłuż batata i dokładnie wymieszać. Należy zwrócić uwagę na to, aby każdy z kawałków był dokładnie pokryty olejem.
- Piekarnik nagrzać do 220 ° C w opcji góra- dół. Bataty wyjąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku na ok 20 minut.
Drożdżowy sos serowy
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta soli
Wykonanie:
- Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić i ugotować.
- Cebulę pokroić i zeszklić na patelni z olejem.
- Ugotowane ziemniaki, marchewkę, zeszkloną cebulę, płatki drożdżowe i przyprawy umieścić w blenderze kielichowym. Zblendować na gładką masę.
- Dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.