Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Fasolka po bretońsku (bez mięsa)

/ 5.

Data publikacji: 2025-01-10
Do przeczytania w 2 minuty
Fasolka po bretońsku to rozgrzewające danie, wprost stworzone na jesienne i zimowe dni. Ma pierwowzór w tradycyjnej francuskiej potrawie cassoulet, czyli „bigosie z fasoli”. Zawiera sporą porcję roślinnego białka, dlatego jest bardzo wartościowa odżywczo również w wersji bezmięsnej. Dodatkowo można ją zrobić ekspresowo przy wykorzystaniu fasoli z puszki.

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 puszki fasoli białej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 4 suszone pomidory,
  • 4 suszone śliwki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka natki pietruszki,
  • 3 kromki pieczywa żytniego na zakwasie.

Składniki na fasolkę po bretońsku

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  3. Przecier pomidorowy zmiksować z suszonymi pomidorami i suszonymi śliwkami.
  4. Dodać do cebuli i całość chwilę podsmażać.
  5. Fasolę odcedzić, przepłukać wodą i dodać do garnka.
  6. Całość zalać krojonymi pomidorami, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
  7. Gotować około 40 minut na wolnym ogniu.
  8. Podawać z natką pietruszki i grzanką.

Fasolka po bretońsku bez mięsa

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja)
Białka 20 g
Tłuszcze 12 g
Węglowodany 82 g
Kaloryczność 490 kcal
Alergeny zboża zawierające gluten