Składniki (na 3 porcje):
- 2 puszki fasoli białej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka pomidorów krojonych,
- 4 suszone pomidory,
- 4 suszone śliwki,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta papryki wędzonej,
- szczypta kuminu,
- szczypta pieprzu,
- szczypta imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- łyżka natki pietruszki,
- 3 kromki pieczywa żytniego na zakwasie.
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
- Przecier pomidorowy zmiksować z suszonymi pomidorami i suszonymi śliwkami.
- Dodać do cebuli i całość chwilę podsmażać.
- Fasolę odcedzić, przepłukać wodą i dodać do garnka.
- Całość zalać krojonymi pomidorami, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Gotować około 40 minut na wolnym ogniu.
- Podawać z natką pietruszki i grzanką.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 20 g |
Tłuszcze | 12 g |
Węglowodany | 82 g |
Kaloryczność | 490 kcal |
Alergeny | zboża zawierające gluten |
PRZECZYTAJ TAKŻE