Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Ciasto drożdżowe bez mleka, jajek i masła (ze śliwkami)

/ 5.

Data publikacji: 2025-10-31
Do przeczytania w 4 minuty
Życie z alergiami lub na diecie roślinnej wcale nie musi oznaczać rezygnacji z domowych wypieków! Przed Wami przepis na puszyste ciasto drożdżowe bez mleka, jajek, masła, ale... ze słodkimi śliwkami w środku i wegańską kruszonką na wierzchu. Przygotujcie się na odrobinę przyjemności.

Składniki (na formę o wymiarach 21×26 cm):

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 400 g śliwek (ok. 8 sztuk, waga po usunięciu pestek),
  • 120 g erytrytolu,
  • 200 ml napoju owsianego,
  • 60 g oleju rzepakowego.

Kruszonka:

  • 80 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 40 g erytrytolu,
  • 30 g oleju rzepakowego.

Składniki na ciasto drożdżowe bez mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie rozczynu: Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać połową ciepłego (nie gorącego) napoju owsianego, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę erytrytolu. Całość dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
  2. Przygotowanie ciasta: Do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę erytrytolu, napoju owsianego, olej rzepakowy oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ręcznie – do momentu, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (ok. 10 minut).
  3. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
  4. Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć w misce i rozcierać w dłoniach, aż powstaną drobne okruszki. Odstawić.
  5. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  6. Blachę o wymiarach 21×26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozłożyć. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, a następnie posypać kruszonką.
  7. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzanie góra–dół). W czasie nagrzewania piekarnika przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby jeszcze nieco podrosło.
  8. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, wstawić blachę i piec około 1 godziny 20 minut – do momentu, aż wierzch ładnie się zarumieni, a środek będzie upieczony (można to sprawdzić testem suchego patyczka).
  9. Ciasto wyjąć, wystudzić, a następnie pokroić na 12 kawałków (ok. 103 g każdy).

Ciasto drożdżowe bez mleka, jajek, masła

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 kawałek)
Białko7 g
Tłuszcze9 g
Węglowodany49 g
Kaloryczność257 kcal
Alergenygluten