Ciasto bezglutenowe – składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego 2%,
- 200 g mąki ryżowej,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 3 szt. jajka M,
- 100 g erytrytolu,
- 30 ml soku z cytryny,
- 300 g borówek amerykańskich,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 50 ml oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz borówek zmiksować w misce.
- Gotową masę przelać do okrągłej foremki o średnicy 20 cm.
- Na wierzch posypać umytymi borówkami.
- Piec przez ok. 40-50 minut w 180 stopniach, góra — dół.
- Gotowe posypać cukrem pudrem.
- Podzielić na 8 kawałków.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja/całość) |
Białko | 5/43,5 g |
Tłuszcze | 10/76,2 g |
Węglowodany | 32/252,4 g |
Kaloryczność | 234/1870 kcl |
Alergeny | mleko, jaja |