Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Ciasto bezglutenowe z owocami

/ 5.

Data publikacji: 2024-10-25
Do przeczytania w 1 minutę
Coś specjalnego dla osób unikających glutenu. Pyszne, pachnące owocami ciasto bezglutenowe poleca się na weekend. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Ciasto bezglutenowe – składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego 2%,
  • 200 g mąki ryżowej,
  • 40 g skrobi ziemniaczanej,
  • 3 szt. jajka M,
  • 100 g erytrytolu,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 300 g borówek amerykańskich,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 50 ml oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki oprócz borówek zmiksować w misce.
  2. Gotową masę przelać do okrągłej foremki o średnicy 20 cm.
  3. Na wierzch posypać umytymi borówkami.
  4. Piec przez ok. 40-50 minut w 180 stopniach, góra — dół.
  5. Gotowe posypać cukrem pudrem.
  6. Podzielić na 8 kawałków.
Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 porcja/całość)
Białko5/43,5 g
Tłuszcze10/76,2 g
Węglowodany32/252,4 g
Kaloryczność234/1870 kcl
Alergenymleko, jaja