Składniki (10 sztuk):
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody,
- 80 g mrożonych malin,
- 50 ml napoju owsianego,
- 100 g jasnej mąki orkiszowej,
- 70 g ksylitolu,
- 60 g oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane zalać wodą i odstawić na 5 minut, aby napęczniało.
- W misce miksować przez ok. 2 minuty olej z ksylitolem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodać sok z cytryny, napęczniałe siemię lniane, napój owsiany oraz aromat waniliowy. Miksować krótko – tylko do połączenia składników.
- Przesiać mąkę oraz sodę. Dodać sól, a następnie delikatnie wymieszać je z mokrymi składnikami przy użyciu szpatułki. Na koniec dodać rozkruszone maliny i wymieszać.
- Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1,5–2 godziny.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać ciastka (ok. 1–1,5 łyżeczki) i układać je na blasze, zachowując większe odstępy – podczas pieczenia ciastka się powiększą.
- Piec w 170°C przez około 25 minut, aż się zarumienią.
- Po upieczeniu pozostawić ciastka na blaszce do ostygnięcia.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 ciastko) |
Białka | 1,6 g |
Tłuszcze | 6,2 g |
Węglowodany | 15 g |
Kaloryczność | 111,4 kcal |
Alergeny | gluten (mąka orkiszowa, napój owsiany – może zawierać gluten, zależnie od producenta) |
WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY: