Chłodnik ogórkowy bez mleka – składniki na 2 porcje
- 3 duże ogórki,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka koperku,
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- 400 g jogurtu kokosowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania
- Ogórki oraz szalotkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Nie odciskać wody.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przyprawić, zetrzeć skórkę z cytryny. Wkroić koper.
- Dodać jogurt roślinny i całość wymieszać.
- Pozostawić na godzinę w lodówce, by składniki się połączyły.
- Podawać z ugotowanym jajkiem oraz łyżeczką oliwy z oliwek.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 11 g |
Tłuszcze | 24 g |
Węglowodany | 27 g |
Kaloryczność | 359 kcal |
Alergeny | jaja |