Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Chłodnik ogórkowy bez mleka

/ 5.

Data publikacji: 2024-08-30
Do przeczytania w 1 minutę
Chłodnik ogórkowy bez mleka? Można go zrobić z dodatkiem jogurtu roślinnego. Jest pyszną alternatywą zarówno dla osób z alergią na BMK, jak i nietolerancją laktozy. Aby przygotować tę orzeźwiającą letnią zupę, wystarczy wymieszać składniki i poczekać, aż się ze sobą połączą. Chłodnik wspaniale smakuje z dodatkiem świeżego koperku i jajka.

Chłodnik ogórkowy bez mleka – składniki na 2 porcje

  • 3 duże ogórki,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 400 g jogurtu kokosowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 jajka.

Chłodnik ogórkowy - etapy przygotowania

Sposób przygotowania

  1. Ogórki oraz szalotkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Nie odciskać wody.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Przyprawić, zetrzeć skórkę z cytryny. Wkroić koper.
  4. Dodać jogurt roślinny i całość wymieszać.
  5. Pozostawić na godzinę w lodówce, by składniki się połączyły.
  6. Podawać z ugotowanym jajkiem oraz łyżeczką oliwy z oliwek.
Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość (1 porcja)
Białka 11 g
Tłuszcze 24 g
Węglowodany 27 g
Kaloryczność 359 kcal
Alergeny jaja