Co będzie potrzebne?
Składniki na ciasto:
- 200 ml oleju kokosowego,
- 250 g czekolady gorzkiej,
- 4 jaja,
- pół szklanki erytrytolu,
- 5 łyżek mąki ryżowej,
- 5 łyżek mąki kukurydzianej,
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
- garść malin.
Jak zrobić brownie bezglutenowe z malinami?
Sposób przygotowania:
- 180 ml oleju kokosowego rozpuścić w rondelku i dodać 2 tabliczki czekolady.
- Jaja ubić razem ze słodzikiem, następnie przesiać mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Połączyć z ubitymi jajkami.
- Do przestudzonej płynnej czekolady dodać jaja i mąkę. Mieszać do połączenia składników.
- Wylać ciasto do foremki o średnicy 20 cm. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
- 20 ml oleju z połową tabliczki czekolady rozpuścić w rondelku. Oblać czekoladą wystudzone ciasto, nałożyć świeże maliny.
- Podzielić na 8 kawałków.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (całe ciasto/kawałek) |
Białka | 56/7 g |
Tłuszcze | 321/40g |
Węglowodany | 243/30 g |
Kaloryczność | 4005/501 kcal |
Alergeny | jaja |