Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Brownie bezglutenowe z malinami

/ 5.

Data publikacji: 2024-08-02
Do przeczytania w 3 minuty
Jak zrobić brownie bezglutenowe, które kusi apetycznym wyglądem, a przy tym pozwala delektować się intensywnie czekoladowym smakiem? Wystarczy tylko kilka składników, z połączenia których powstaje kremowe, rozpływające się w ustach ciasto. Brownie wiele zyskuje dzięki dodatkowi świeżych malin. Spróbujcie sami, zwłaszcza jeśli jesteście na diecie bezglutenowej!

Co będzie potrzebne?

Składniki na ciasto:

  • 200 ml oleju kokosowego,
  • 250 g czekolady gorzkiej,
  • 4 jaja,
  • pół szklanki erytrytolu,
  • 5 łyżek mąki ryżowej,
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
  • garść malin.

Brownie bezglutenowe z malinami

Jak zrobić brownie bezglutenowe z malinami?

Sposób przygotowania:

  1. 180 ml oleju kokosowego rozpuścić w rondelku i dodać 2 tabliczki czekolady.
  2. Jaja ubić razem ze słodzikiem, następnie przesiać mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Połączyć z ubitymi jajkami.
  3. Do przestudzonej płynnej czekolady dodać jaja i mąkę. Mieszać do połączenia składników.
  4. Wylać ciasto do foremki o średnicy 20 cm. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
  5. 20 ml oleju z połową tabliczki czekolady rozpuścić w rondelku. Oblać czekoladą wystudzone ciasto, nałożyć świeże maliny.
  6. Podzielić na 8 kawałków.

Brownie bezglutenowe z malinami

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość
(całe ciasto/kawałek)
Białka56/7 g
Tłuszcze321/40g
Węglowodany243/30 g
Kaloryczność4005/501 kcal
Alergenyjaja