Składniki:
- 520 g dojrzałych bananów (3 duże sztuki + 1 na górę),
- 200 ml mleka 1,5%,
- 40 g oleju rzepakowego,
- 40 g miodu,
- 150 g mąki migdałowej,
- 100 g mąki ryżowej,
- 70 g orzechów włoskich,
- 15 g wiórków kokosowych,
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kilka kropli bezglutenowego aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Do dużej miski dodać trzy banany, olej rzepakowy, aromat waniliowy, miód oraz mleko. Całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i ponownie zblendować.
- Do powstałej masy wsypać orzechy oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Keksówkę (o wymiarach 23×11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli używana jest foremka silikonowa, nie ma takiej potrzeby), a następnie przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć przekrojonego na pół banana.
- Wstawić do piekarnika i piec z funkcją góra-dół przez około 70 minut – czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
- Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić na kawałki.
Z podanych składników wychodzi 8 kawałków.
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 kawałek) |
Kaloryczność | 373 kcal |
Białka | 8 g |
Tłuszcze | 22 g |
Węglowodany | 35 g |
Alergeny | orzechy, mleko |