Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Bezglutenowy chlebek bananowy (bez jajek)

/ 5.

Data publikacji: 2025-04-15
Do przeczytania w 3 minuty
Ten bezglutenowy chlebek bananowy nie zawiera ani alergenów pszenicy, ani jajek i jest ukłonem w stronę zdrowych słodkości. To świetna opcja dla alergików i wszystkich, którzy lubią roślinne wypieki. Przepis jest bardzo prosty. Macie w domu dojrzałe banany? To najlepszy sposób, by je wykorzystać.

Składniki:

  • 520 g dojrzałych bananów (3 duże sztuki + 1 na górę),
  • 200 ml mleka 1,5%,
  • 40 g oleju rzepakowego,
  • 40 g miodu,
  • 150 g mąki migdałowej,
  • 100 g mąki ryżowej,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • 15 g wiórków kokosowych,
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • kilka kropli bezglutenowego aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Do dużej miski dodać trzy banany, olej rzepakowy, aromat waniliowy, miód oraz mleko. Całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i ponownie zblendować.
  3. Do powstałej masy wsypać orzechy oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Keksówkę (o wymiarach 23×11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli używana jest foremka silikonowa, nie ma takiej potrzeby), a następnie przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć przekrojonego na pół banana.
  5. Wstawić do piekarnika i piec z funkcją góra-dół przez około 70 minut – czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
  6. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić na kawałki.

Z podanych składników wychodzi 8 kawałków.

Bezglutenowy chlebek bananowy

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 kawałek)
Kaloryczność373 kcal
Białka8 g
Tłuszcze22 g
Węglowodany35 g
Alergenyorzechy, mleko