Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Bezglutenowe pierogi wigilijne

/ 5.

Data publikacji: 2024-12-20
Do przeczytania w 3 minuty
Kto powiedział, że pierogi muszą zawierać gluten? Bezglutenowe pierogi wigilijne – z tradycyjnym farszem w środku – można zrobić, używając np. mąki ryżowej. Macie ochotę spróbować? Przygotujcie kapustę kiszoną i suszone grzyby!

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki ryżowej + 20 g do podsypania stolnicy,
  • 20 g oleju rzepakowego (2 łyżki),
  • 400 ml wrzącej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 400 ml zimnej wody,
  • 200 g odciśniętej kiszonej kapusty,
  • 120 g cebuli (ok. 2 średnie sztuki),
  • 20 g oleju rzepakowego (2 łyżki).
  • sól, pieprz, majeranek suszony.

Dodatki:

  • pół łyżeczki oleju do gotowania,
  • 6 g masła na porcję.

Składniki na bezglutenowe pierogi wigilijne

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą, umieść w miseczce i zalej 400 ml wody. Odstaw na godzinę, aby się namoczyły.
  2. Przełóż kiszoną kapustę i grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) do większego garnka. Dodaj sól, pieprz i suszony majeranek. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia (np. na balkonie), a następnie drobno posiekaj.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po ostudzeniu wymieszaj z kapustą i grzybami.
  4. W dużej misce przesiej mąkę ryżową, dodaj szczyptę soli i olej. Stopniowo wlewaj wrzącą wodę, mieszając całość łyżką. Gdy masa się połączy, wyrób ręcznie elastyczne ciasto. Jeśli trzeba, podsyp mąką. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.Bezglutenowe pierogi wigilijne, sposób przygotowania
  5. Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozwałkuj cienko na stolnicy obsypanej mąką (ale nie za cienko, by ciasto nie pękało). Drugą część odłóż. Wytnij kółka o średnicy około 10 cm. Na każde nałóż łyżeczkę farszu, złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
  6. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki oleju, aby pierogi się nie sklejały. Wrzuć kilka sztuk do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 3 minuty. Możesz wyjąć jeden wcześniej, by sprawdzić, czy jest gotowy.
  7. Gotowe pierogi przełóż na talerz, dodaj odrobinę masła, a jeśli zostało trochę farszu, możesz posypać nim pierogi. Na koniec udekoruj suszonym majerankiem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Z przepisu wychodzi około 34 pierogów.

Bezlgutenowe pierogi wigilijne

Kalorie, makroskładniki, alergeny Zawartość odżywcze (1 pieróg – bez masła / 1 porcja –  6 pierogów)
Białko 2/12 g
Tłuszcze 1,4/8,5 g
Węglowodany 14/84 g
Kaloryczność 78/468 kcal
Alergeny mleko krowie (masło)