Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Bezglutenowe ciasto z truskawkami

/ 5.

Data publikacji: 2025-06-18
Do przeczytania w 3 minuty
Lekkie, puszyste i pełne soczystych owoców. To bezglutenowe ciasto z truskawkami jest prawdziwą uczta dla podniebienia, idealną na słodką chwilę przy filiżance herbaty. Trudno o lepszy sposób na wykorzystanie świeżych truskawek w prostych, domowych wypiekach. Bonus? Słodki zapach lata unoszący się w całej kuchni.

Składniki (na formę o średnicy 18 cm):

  • 200 g świeżych truskawek,
  • 200 g maślanki,
  • 3 jaja,
  • 250 g mąki ryżowej,
  • 120 g płynnego miodu,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • kilka kropli aromatu waniliowego (bezglutenowego),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego).

Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C (grzanie góra–dół).
  2. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do miski.
  3. W osobnej misce umieścić jaja, aromat waniliowy i miód. Ubić na puszystą masę (ok. 5 minut).
  4. Pod koniec ubijania dodać olej.
  5. Dodać maślankę oraz przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.
  6. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i przelać masę.
  7. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, lekko wciskając je w ciasto.
  8. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 50–60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  10. Opcjonalnie posypać pudrem z ksylitolu.

Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 kawałek przy podziale na 7)
Kaloryczność276 kcal
Białko7 g
Tłuszcze8 g
Węglowodany45 g
Alergenyjaja, mleko