Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej,
- 60 g skrobi ziemniaczanej,
- 120 g mąki kukurydzianej,
- 2 jajka,
- 70 g zimnego masła,
- 50 g erytrytolu,
- 30 g oleju rzepakowego,
- 2 łyżki mleka 1,5%,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie gruszkowe:
- 1 kg gruszek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych, ok. 6 sztuk),
- 30 g erytrytolu,
- 20 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru (bezglutenowego) + 50 ml wody,
- sok z cytryny,
- cynamon,
- kilka kropli aromatu waniliowego (bezglutenowego).
Dodatki:
- 40 g orzechów włoskich,
- opcjonalnie: puder z erytrytolu do posypania wierzchu.

Sposób przygotowania:
- Gruszki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać cynamon, aromat waniliowy, erytrytol i kilka kropli soku z cytryny. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki zmiękną i część soku odparuje.
- W tzw. międzyczasie w szklance rozmieszać proszek budyniowy w 50 ml wody. Gdy gruszki będą miękkie, wlewać rozrobiony budyń, energicznie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
- Do dużej miski wsypać mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą, erytrytol i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, olej rzepakowy, mleko oraz jajka. Wyrabiać ciasto rękami przez ok. 5 minut, aż składniki się połączą i masa stanie się jednolita.
- Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzanie góra–dół).
- Z ciasta odciąć niewielki kawałek (na wierzch tarty). Pozostałą część rozłożyć na dnie i brzegach formy do tarty, dociskając palcami. Nakłuć spód widelcem.
- Na przygotowany spód wyłożyć wystudzone nadzienie gruszkowe. Pozostałe ciasto pokruszyć w palcach i posypać wierzch tarty.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 50–60 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Tartę lekko przestudzić, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie – pudrem z erytrytolu.
- Pokroić na 11 kawałków (ok. 140 g każdy).

| Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 kawałek – 140 g) |
| Białka | 4 g |
| Tłuszcze | 12 g |
| Węglowodany | 43 g |
| Kaloryczność | 261 kcal |
| Alergeny | jaja, mleko, orzechy |









