Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Bezglutenowa tarta gruszkowa

/ 5.

Data publikacji: 2025-10-10
Do przeczytania w 4 minuty
Gruszki to wdzięczne owoce, które świetnie sprawdzają się w wypiekach. Z korzennymi przyprawami tworzą klasyczne połączenie – idealne do jesiennych deserów. Macie ochotę na coś słodkiego? Wypróbujcie przepis na bezglutenową tarta gruszkową!

Składniki (na formę o średnicy 24 cm):

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej,
  • 60 g skrobi ziemniaczanej,
  • 120 g mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 70 g zimnego masła,
  • 50 g erytrytolu,
  • 30 g oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki mleka 1,5%,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie gruszkowe:

  • 1 kg gruszek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych, ok. 6 sztuk),
  • 30 g erytrytolu,
  • 20 g budyniu waniliowego bez dodatku cukru (bezglutenowego) + 50 ml wody,
  • sok z cytryny,
  • cynamon,
  • kilka kropli aromatu waniliowego (bezglutenowego).

Dodatki:

  • 40 g orzechów włoskich,
  • opcjonalnie: puder z erytrytolu do posypania wierzchu.

Bezglutenowa tarta gruszkowa

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać cynamon, aromat waniliowy, erytrytol i kilka kropli soku z cytryny. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki zmiękną i część soku odparuje.
  2. W tzw. międzyczasie w szklance rozmieszać proszek budyniowy w 50 ml wody. Gdy gruszki będą miękkie, wlewać rozrobiony budyń, energicznie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą, erytrytol i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, olej rzepakowy, mleko oraz jajka. Wyrabiać ciasto rękami przez ok. 5 minut, aż składniki się połączą i masa stanie się jednolita.
  4. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
  5. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzanie góra–dół).
  6. Z ciasta odciąć niewielki kawałek (na wierzch tarty). Pozostałą część rozłożyć na dnie i brzegach formy do tarty, dociskając palcami. Nakłuć spód widelcem.
  7. Na przygotowany spód wyłożyć wystudzone nadzienie gruszkowe. Pozostałe ciasto pokruszyć w palcach i posypać wierzch tarty.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50–60 minut, aż wierzch się zarumieni.
  9. Tartę lekko przestudzić, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie – pudrem z erytrytolu.
  10. Pokroić na 11 kawałków (ok. 140 g każdy).

Bezglutenowa tarta gruszkowa

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 kawałek – 140 g)
Białka4 g
Tłuszcze12 g
Węglowodany43 g
Kaloryczność261 kcal
Alergenyjaja, mleko, orzechy