Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej + 10 g do oprószenia formy,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- 100 ml oleju rzepakowego + 5 ml do natłuszczenia formy,
- 150 g ksylitolu,
- 200 ml napoju owsianego,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz starta skórka cytrynowa,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiać mąkę orkiszową (200 g), skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodać olej, ksylitol, napój owsiany, sok z cytryny oraz startą skórkę cytrynową. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Formę do pieczenia babki (o wymiarach 23×12 cm) dokładnie natłuścić olejem (5 ml), używając pędzelka, a następnie oprószyć mąką (10 g) – starannie pokryć całą powierzchnię wewnętrzną.
- Masę przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (tryb góra–dół) na dolnym ruszcie przez 70–75 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po zakończeniu pieczenia ciasto pozostawić na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i całkowicie wystudzić. Po ostudzeniu pokroić na równe porcje.
- Z podanej ilości składników uzyskuje się około 8 kawałków (liczba zależy od rozmiaru porcji).
Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 porcja) |
Białka | 3,5 g |
Tłuszcze | 13 g |
Węglowodany | 41 g |
Kaloryczność | 270 kcal |
Alergeny | pszenica |
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY