Strefa Alergii | Przepisy dla alergików

Babeczki czekoladowe z borówkami (bez mleka i jajek)

/ 5.

Data publikacji: 2025-07-25
Do przeczytania w 3 minuty
Lato w pełni, a wraz z nim sezon na soczyste, słodkie borówki – idealny moment, by wykorzystać je w domowych wypiekach! Te czekoladowe babeczki z borówkami to roślinna wersja klasycznego deseru – bez nabiału i bez jajek. Doskonałe na letnie spotkania, pikniki lub po prostu do popołudniowej kawy.

Składniki (na ok. 8 babeczek):

  • 30 g gorzkiego kakao,
  • 40 g gorzkiej czekolady (85% kakao),
  • 100 g świeżych borówek amerykańskich,
  • 180 g mąki orkiszowej razowej,
  • 250 ml napoju migdałowego,
  • 80 g ksylitolu,
  • 25 g oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przepis na babeczki czekoladowe z borówkami

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C (funkcja góra–dół).
  2. Przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia do dużej miski.
  3. Dodać napój migdałowy, ksylitol oraz olej. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
  4. Posiekać drobno gorzką czekoladę. Dodać do masy razem z borówkami i delikatnie wymieszać szpatułką.
  5. Nałożyć masę do foremek na muffiny.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30–35 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  8. Opcjonalnie posypać pudrem z ksylitolu.

Babeczki czekoladowe z borówkami

Kalorie, makroskładniki, alergenyZawartość (1 babeczka)
Białko4,8 g
Tłuszcze7 g
Węglowodany27 g
Kaloryczność159 kcal
Alergenyorzechy, pszenica