Składniki (na ok. 8 babeczek):
- 30 g gorzkiego kakao,
- 40 g gorzkiej czekolady (85% kakao),
- 100 g świeżych borówek amerykańskich,
- 180 g mąki orkiszowej razowej,
- 250 ml napoju migdałowego,
- 80 g ksylitolu,
- 25 g oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 180°C (funkcja góra–dół).
- Przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia do dużej miski.
- Dodać napój migdałowy, ksylitol oraz olej. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
- Posiekać drobno gorzką czekoladę. Dodać do masy razem z borówkami i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Nałożyć masę do foremek na muffiny.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30–35 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
- Opcjonalnie posypać pudrem z ksylitolu.

| Kalorie, makroskładniki, alergeny | Zawartość (1 babeczka) |
| Białko | 4,8 g |
| Tłuszcze | 7 g |
| Węglowodany | 27 g |
| Kaloryczność | 159 kcal |
| Alergeny | orzechy, pszenica |









