Strefa Alergii | ABC Alergii

Ukryta pułapka natury – uczulenie na pyłek pszczeli

/ 5.

Data publikacji: 2025-11-04
Do przeczytania w 6 minut
Niepozorne kuleczki o lekko słodkawym, kwiatowym smaku, delikatnym zapachu i wielkiej mocy. Pyłek pszczeli to prawdziwy superfood do zadań specjalnych, który wszechstronnie wspiera zdrowie i witalność organizmu. Jednak nie dla każdego okazuje się bezpieczny – u osób z nadwrażliwością może wywołać silną reakcję alergiczną.

Co to jest pyłek pszczeli i jak powstaje?

Pyłek pszczeli powstaje z ziaren pyłku, które pszczoły miodne zbierają z kwiatów. Owady zwilżają ziarna nektarem lub wydzieliną ze swoich gruczołów ślinowych, a następnie formują z nich małe kulki (tzw. obnóża pyłkowe), które przyczepiają do specjalnych koszyczków na tylnych odnóżach. W taki sposób transportują pyłek do ula, gdzie przechowywany jest jako pokarm dla larw i młodych pszczół [1].

Pszczelarze montują przy wejściu do ula specjalne pułapki z otworami o odpowiedniej średnicy. Gdy pszczoły przez nie przechodzą, część pyłku zostaje strącona z ich odnóży do specjalnej komory. Zebrany w ten sposób pyłek jest suszony i oczyszczany przez pszczelarzy, a następnie sprzedawany w formie granulek o średnicy 1–3 mm. Mogą one mieć barwę od żółtej przez pomarańczową po brązową, czerwoną lub zielonkawą – decyduje o tym gatunek roślin, z których pochodzi pyłek [2].

Uczulenie na pyłek pszczeli

Co zawiera pyłek pszczeli i jakie ma właściwości?

Pyłek pszczeli zawiera m.in.:

  • białka,
  • aminokwasy,
  • witaminy,
  • minerały,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • związki fenolowe i flawonoidy [1,3,4,5].

Dzięki temu posiada wysoki potencjał odżywczy i funkcjonalny, a także wykazuje właściwości:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • hepatoprotekcyjne (chroniące i wspierające wątrobę)
  • przeciwmiażdżycowe i hipolipidemiczne (obniżające poziom tłuszczu we krwi),
  • immunomodulujące (wspierające odporność),
  • antyalergiczne,
  • chroniące przez promieniowaniem jonizującym,
  • antydepresyjne,
  • znieczulające [1,3,4,5].

Kuleczki pełne zdrowia – na co pomaga pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli może być wykorzystywany zarówno w profilaktyce, jak i wspomaganiu leczenia chorób i dolegliwości, m.in.:

  • chorób układu krążenia (nadciśnienia, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i zakrzepicy; obniża poziom cholesterolu i poprawia elastyczność naczyń);
  • chorób metabolicznych (reguluje poziom glukozy i lipidów we krwi);
  • schorzeń wątroby (wspomaga regenerację po zatruciach metalami ciężkimi, lekami czy toksynami przemysłowymi);
  • schorzeń skóry (przyspiesza regenerację nabłonka, wspomaga leczenie ran po oparzeniach i stanach zapalnych skóry, zmniejsza ból i obrzęk);
  • zaburzeń psychicznych i neurologicznych (poprawia samopoczucie, wspiera leczenie depresji, redukuje objawy wyczerpania fizycznego i psychicznego);
  • chorób autoimmunologicznych i alergicznych (łagodzi reakcje nadwrażliwości, zmniejsza objawy alergii i wspiera równowagę układu odpornościowego) [4].

Superfood, ale nie dla każdego

Pyłek pszczeli wykorzystywany jest głównie jako suplement diety oraz dodatek do żywności. Można go spożywać samodzielnie lub w połączeniu z produktami takimi jak miód, jogurty, musli, batony energetyczne, soki, koktajle czy napoje odżywcze. Bywa też składnikiem preparatów farmaceutycznych oraz kosmetyków (kremów, masek, balsamów i szamponów). Niestety nie każdy może skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości. W niektórych przypadkach pyłek pszczeli może wywołać objawy alergii, ze wstrząsem anafilaktycznym włącznie [7].

Uwaga, pszczelarze

Najbardziej narażone są na to osoby uczulone na pyłki roślinne, bo produkt ten zawiera mieszaninę alergenów z różnych gatunków, takich jak bylica, brzoza, trawy czy ambrozja. U tych osób często występują reakcje krzyżowe po spożyciu pyłku. Ryzyko dotyczy także osób z atopią (czyli predyspozycją genetyczną do alergii) oraz osób uczulonych na inne produkty pszczele, jak miód czy propolis. Szczególnie zagrożenie dotyczy pszczelarzy i pracowników przetwórni, którzy mają częsty kontakt z pyłkiem drogą wziewną i skórną. Z kolei u dzieci i osób starszych reakcje alergiczne mogą być silniejsze z powodu nadreaktywności lub osłabienia układu odpornościowego [7,11].

Uczulenie na pyłek pszczeli u pszczelarzy

Uczulenie na pyłek pszczeli – objawy reakcji alergicznej

Alergia na pyłek pszczeli może wystąpić w wyniku kontaktu z produktem różnymi drogami. Najczęściej reakcja pojawia się po jego spożyciu lub inhalacji. Rzadziej dochodzi do alergii kontaktowej. Do najczęściej odnotowywanych objawów nadwrażliwości na pyłek pszczeli należą:

  • pokrzywka (wysypka, swędzenie),
  • obrzęk twarzy, ust, warg, języka, gardła (obrzęk naczynioruchowy),
  • świąd w jamie ustnej, śluzówkach gardła, czasem uczucie pieczenia lub mrowienia w jamie ustnej,
  • zaczerwienienie skóry (rumień),
  • świszczący oddech, duszność (w skrajnych przypadkach),
  • kaszel, ściszenie klatki piersiowej, ucisk w klatce piersiowej,
  • duszności, trudności w oddychaniu,
  • nudności, wymioty, ból brzucha, biegunka,
  • zawroty głowy, oszołomienie, omdlenia w ciężkich przypadkach,
  • wstrząs anafilaktyczny: spadek ciśnienia krwi, tachykardia, bladość, poty, osłabienie [7,8,9,10].

[1] Rodríguez-Pólit C. i in., Chemical Properties and Biological Activity of Bee Pollen (2023). Molecules, 28(23), 7768. Online: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10708394/

[2] Hoover S.E., Ovinge L.P., Pollen Collection, Honey Production, and Pollination Services: Managing Honey Bees in an Agricultural Setting (2018). Journal of Economic Entomology, 111(4), 1509–1516. Online: https://academic.oup.com/jee/article/111/4/1509/4994242

[3] El Ghouizi A. in., Bee Pollen as Functional Food: Insights into Its Composition and Therapeutic Properties (2023). Antioxidants (Basel), 12(3), 557. Online: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10045447/

[4] Anna Kurek-Górecka in., Zastosowanie pyłku pszczelego w profilaktyce i leczeniu wielu chorób (2018). Farmacja Polska, 2018, 74(3), 158–163. Online: https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/farmacja-polska/103/-/27403

[5] Denisow B., Denisow-Pietrzyk M., Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review (2016). Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(13), 4303–4309.

[6] Kruczek A., Stacewicz A., Puc M., Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich (2015). Alergoprofil,11(2), 41–44. Online: http://www.mededu.home.pl/linki/AP2-2015_Pylek%20kwiatowy_w_produktach_pszczelich.pdf

[7] Zarobkiewicz M., Woźniakowski M.M., Sławiński M.A., Gawda E., Jodlowska-Jedrych B.,  Bee pollen in allergy and immunology. Short review (2017). Herba Polonica, 63(1). Online: https://www.researchgate.net/publication/316069122_Bee_pollen_in_allergy_and_immunology_Short_review

[8] Choi J.H., Jang Y.S., Oh J.W., Kim C.H., Hyun I.G., Bee Pollen-Induced Anaphylaxis: A Case Report and Literature Review (2015). Allergy Asthma & Immunology Research, 7(5), 513-517. Online: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4509665/

[9] Jagdis A., Sussman G., Anaphylaxis from bee pollen suplement (2012). Canadian Medical Assocation Journal,184(10), 1167–1169. Online: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3394823/

[10] Martín-Muñoz M.F. i in., Bee pollen: a dangerous food for allergic children. Identification of responsible allergens (2010). Allergologia et Immunopathologia, 38(5), 263–265. Online: https://www.elsevier.es/es-revista-allergologia-et-immunopathologia-105-articulo-bee-pollen-dangerous-food-for-S0301054610000625

[11] Pitsios C., Bee pollen sensitivity in airborne pollen allergic individuals (2006). Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 97(5), 703–706.

[12] Basista K., Filipek B., Sodzawiczny K., Bee pollen allergy in Polish beekeepers and their families (2012). Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 29(5), 343–347. Online: https://www.termedia.pl/Original-paper-Bee-pollen-allergy-in-Polish-beekeepers-and-their-families,7,19654,1,1.html