Strefa Alergii | ABC Alergii

Uczulenie na ogórki – czy to możliwe?

/ 5.

Data publikacji: 2024-08-05
Do przeczytania w 5 minut
Są soczyste, chrupiące, niskokaloryczne. Gdy stają się gotowe do zbioru, mamy w Polsce pełnię sezonu wakacyjnego. Ogórki  nauczyliśmy się wykorzystywać w kuchni na niezliczone sposoby i dzięki temu goszczą w naszych spiżarniach przez okrągły rok. Czy – podobnie jak inne warzywa – potrafią też uczulać?

Dlaczego ogórki mogą być gorzkie?

Uczulenie na ogórki, długie ogórki leżące na desce

Ogórki należą do rodziny dyniowatych (tak jak dynie, arbuzy, melony, cukinie). Uprawia się je na całym świecie – w różnych warunkach środowiskowych – już od 3000 lat. Dyniowate są związane z początkami rolnictwa. Ogórki przywędrowały do Europy z Indii. Najpierw trafiły do Grecji i Włoch, następnie (w IX wieku) do Francji i (w XIV wieku) do Anglii [1].

Tym, co charakterystyczne dla rodziny dyniowatych, jest zawartość kukurbitacyny – aminokwasu, który ma właściwości ochronne. Działa odstraszająco na większość gatunków owadów – z wyjątkiem chrząszcza ogórkowego. To właśnie za sprawą kukurbitacyny świeże ogórki i olej z pestek dyni mają gorzki posmak [1]. Najwięcej goryczy jest pod ciemnozieloną częścią skórki. Niektóre odmiany ogórków wykazują zwiększoną podatność na gorzknienie, spowodowane np. nagłą zmianą warunków atmosferycznych (suszą, chwilowym ochłodzeniem) [2].

Uczulenie na ogórki a alergia zawodowa

Uczulenie na ogórki jest opisywane głównie w kontekście problemów zdrowotnych u pracowników szklarni. Osoby wykonujące taką pracę muszą liczyć się z narażeniem na wysokie stężenia alergenów w przestrzeniach zamkniętych. Źródłami tych alergenów są nie tylko warzywa uprawne, ale także kwiaty, owady, a nawet roztocze (część z nich bytuje na roślinach). Uczulenie na ogórki (skutkujące alergicznym nieżytem nosa, astmą zawodową lub pokrzywką kontaktową) potwierdzono m.in. u grupy osób, które po 1–3 latach pracy w szklarni zaczęły odczuwać takie objawy jak:

  • kichanie,
  • katar,
  • swędzenie i obrzęk skóry.

Część z nich, mimo wystąpienia objawów, kontynuowała pracę, wskutek czego dolegliwości ewoluowały w kierunku kaszlu i duszności [3].

Uczulenie na ogórki czy reakcja krzyżowa?

Ogórek na desce krojony w paski

Przeważnie jednak to nie ogórki są pierwotnym źródłem uczulenia. Objawy po ich spożyciu mogą występować w wyniku reakcji krzyżowych. Warzywa te w swoim składzie białkowym mają profiliny – cząsteczki wszechobecne w pyłkach i pokarmach pochodzenia roślinnego. Bywa, że organizm bierze je za alergeny niezależnie od tego, z jakiego źródła pochodzą. Dlatego reakcja alergiczna na ogórki nie jest rzadkością u osób uczulonych na pyłki. Ogórki (obok kiwi, melona, arbuza, banana i moreli) znajdują się na liście pokarmów, które najczęściej wywołują zespół alergii jamy ustnej (OAS) u osób z alergią na trawy [4]. Nie bez znaczenia jest tutaj, że okres szczytowego pylenia traw pokrywa się z sezonem zbioru tych warzyw.

Reakcje krzyżowe po spożyciu ogórków mogą towarzyszyć także alergii na ambrozję i lateks [5,6]. Z nadwrażliwością na lateks powiązany jest rzadki przypadek reakcji anafilaktycznej u kobiety, która zjadła ogórki, a po 5 minutach trafiła na izbę przyjęć z zawrotami głowy, wymiotami, dusznością, rumieniem na klatce piersiowej i swędzeniem błon śluzowych [6].

[1] Bisognin D.A., Origin and evolution of cultivated cucurbits (2002). Ciência Rural, Santa Maria, 32(5), 715-723. Online: https://www.researchgate.net/publication/26364541_Origin_and_evolution_of_cultivated_cucurbits

[2] Uprawa ogórków od A do Z! Praktyczny poradnik (2024). Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin. Online: https://www.ior.poznan.pl/plik,4701,e-book-psor-uprawa-ogorkow-od-a-do-z-pdf.pdf

[3] Airaksinen L., Hölttä P., Occupational allergy from cucumber (2020). World Allergy Organization Journal, 13(8), P178. Online: https://www.worldallergyorganizationjournal.org/article/S1939-4551(20)30188-5/pdf

[4] Prevalence and Clinical Relevance of IgE Sensitization to Profilin in Childhood: A Multicenter Study (2015). International Archives of Allergy and Immunology, 168(1), 25–31. Online: https://karger.com/iaa/article/168/1/25/181595/Prevalence-and-Clinical-Relevance-of-IgE

[5] Fiume M.M. i in., Safety Assessment of Cucumis sativus (Cucumber)-Derived Ingredients as Used in Cosmetics (2014). International Journal of Toxicology, 33(Supplement 2), 47S–64S. Online: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1091581814526892

[6] Vlaicu P.C. i in., Cucumber Anaphylaxis in a Latex-Sensitized Patient (2011). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 21(3), 236–239. Online: https://www.jiaci.org/issues/vol21issue3/11.pdf