Strefa Alergii | ABC Alergii

Uczulenie na mandarynki – śledztwo w sprawie cytrusów

/ 5.

Data publikacji: 2024-12-05
Do przeczytania w 6 minut
Uczulenie na mandarynki, zwłaszcza u dzieci, to problem, który powraca jak bumerang w okresie jesienno-zimowym, kiedy trwa sezon na owoce cytrusowe. Czy to rzeczywiście alergia może być przyczyną wysypki i innych nagłych reakcji po zjedzeniu mandarynek? By się tego dowiedzieć, sprawdźmy, co prócz soczystego miąższu kryje się pod skórką.

Alergia a uczulenie na mandarynki – wysypka i inne objawy

Cytrusy należą do najczęściej uczulających owoców, a źródła naukowe mówią, że – jeśli chodzi o częstość wywoływania reakcji alergicznych – przodują wśród nich pomarańcze [1]. Mandarynki plasują się tuż za nimi. Owoce cytrusowe mogą być źródłem alergenów zarówno pokarmowych, jak i kontaktowych czy wziewnych [1]. Tendencję do nadwrażliwości na cytrusy mają zwłaszcza dzieci uczulone na pyłki (to efekt reakcji krzyżowych) i z atopowym zapaleniem skóry [1].

Nie zapominajmy jednak, że uczulenie na mandarynki nie jest równoznaczne z alergią. Uczulenie, na które mogą wskazywać wyniki testów alergicznych, nie zawsze wiąże się z występowaniem niepożądanych objawów. O alergii na mandarynki możemy mówić dopiero wtedy, gdy uczuleniu towarzyszą dolegliwości po kontakcie z tymi owocami, czyli np.:

  • kaszel i katar alergiczny,
  • zmiany skórne (wysypka, pokrzywka, obrzęk, rumień),
  • nudności, wymioty, biegunki lub zaparcia,
  • zespół alergii jamy ustnej (świąd, pieczenie, obrzęk języka warg, podniebienia),
  • świąd, pieczenie i łzawienie oczu,
  • stolce z domieszką krwi i śluzu (u niemowląt),
  • w rzadkich przypadkach – wstrząs anafilaktyczny (spadek ciśnienia tętniczego krwi) [1].

Obrane mandarynki na talerzu

Białka i hapteny. Co nas uczula w mandarynkach?

Za uczulenie i alergię na mandarynki odpowiadają na ogół alergizujące białka, z których składają się te owoce. Przy czym prawdopodobnie część z nich czeka jeszcze na odkrycie i dokładne zbadanie. Z alergologicznego punktu widzenia szczególnie istotne jest białko Cit r 3. Znajdujące się ono głównie w skórce (co nie znaczy, że miąższ jest od niego całkowicie wolny). Dlatego niektóre osoby – mimo alergii – mogą jeść mandarynki bez odczuwania żadnych objawów, ponieważ pozbywają się alergenów po obraniu owoców [1].

Niebezpieczne mogą okazać się również pestki mandarynek (reagujące krzyżowo m.in. z pistacjami, migdałami, nerkowcami). Choć pestek na ogół nie jemy, ich fragmenty trafiają m.in. do soków owocowych i potrafią spowodować nawet reakcję anafilaktyczną [2].

Do występowania objawów po mandarynkach przyczyniają się też hapteny, czyli alergeny odpowiedzialne za wyprysk kontaktowy. Znane są przypadki wyprysku alergicznego w reakcji na olejek mandarynkowy, który pochodzi ze skórki i występuje w składzie wielu kosmetyków (żeli do mycia, płynów do kąpieli, szamponów) czy też perfum [3]. Olejek ten może zawierać duże ilości limonenu (powyżej 80%), któremu zawdzięcza swój charakterystyczny zapach [4]. W Polsce alergię na limonen wykryto u 7,7% osób zakwalifikowanych do rutynowych testów płatkowych [4].

Wyprysk kontaktowy na dłoniach

Histamina na celowniku

Czy to wyczerpuje temat alergii na mandarynki? Zdecydowanie nie. Sprawcami reakcji mogą być też inne czynniki. By zrozumieć złożoność problemu, posłużmy się przykładem. O owocach cytrusowych wiadomo, że przyczyniają się do zwiększonego uwalniania histaminy w organizmie [5,6]. A histamina to główny mediator, czyli wyzwalacz reakcji alergicznych. Nadmiar tego neuroprzekaźnika u osób nadwrażliwych – z tzw. nietolerancją histaminy – może wywołać np. napad pokrzywki, ale także szereg innych objawów, które nie pokrywają się z dolegliwościami charakterystycznymi dla alergii. Chodzi m.in. o bóle i zawroty głowy (w tym bóle migrenowe) czy podwyższone ciśnienie krwi [6].

Salicylany, czyli ukryte alergeny

Ponadto mandarynki znajdują się na liście produktów o wysokiej zawartości salicylanów. Co to oznacza? Dla osób bez nadwrażliwości substancje te – zawarte w żywności i lekach – są zupełnie obojętne. Natomiast istnieje grupa pacjentów, którzy nadmiernie reagują na kwas salicylowy i jego pochodne. Chodzi tutaj głównie (choć nie tylko) o chorych na astmę aspirynową. Wykazują oni reakcje pseudoalergiczne na pokarmy naturalnie zawierające salicylany (zwłaszcza w dużych ilościach). Objawy, które mogą świadczyć o nadwrażliwości, to:

A może winne są pleśnie?

W problem uczulenia, a w zasadzie alergii na mandarynki, zamieszane bywają również pleśnie z rodzaju Alternaria. O ich obecności w cytrusach może świadczyć brunatna plamistość pojawiająca się na skórce – Alternaria brown. Jest to powszechnie występująca choroba, która atakuje wiele odmian pomarańczy i mandarynek, przez co ogranicza opłacalność upraw [8]. Dla osób uczulonych na grzyby pleśniowe zjedzenie mandarynki zanieczyszczonej przez Alternaria może skończyć się wystąpieniem objawów alergicznych.

[1] Buczyłko K., Alergia na cytrusy (2024). Alergia, 2, 37–41.

[2] Wang E.T., Anaphylaxis caused by tangerine seeds but not tangerine fruit (2008). Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 101(5), 553–534.

[3] Vilaplana J., Romaguera C., Contact dermatitis from the essential oil of tangerine in fragrance (2002). Contact Dermatitis, 46, 108.

[4] Śpiewak R., Limonen. Alergolog.eu. Online: http://www.alergolog.eu/hapten/limonen.html

[5] Hee Son J., Young Chung B., One Kim H., Wook Park Ch., A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria (2018). Annals of Dermatology,

[6] Buczyłko K., Zespół niedoboru diaminooksydazy – nowe aspekty diagnostyki i leczenia (2017). Alergia, 2, 27–32.

[7] Bartuzi M., Ukleja-Sokołowska N., Nietolerancja salicylanów a współczesna dieta (2022). Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology, 9(1), 41–48.

[8] Bella P. i in., Characterization of Alternaria alternata from tangerine hybrids affected by brown spot in Italy (2011). Acta Horticulturae, 89(892), 245–250.