Strefa Alergii | ABC Alergii

Nietolerancja fruktozy, czyli kiedy owoce mogą szkodzić

/ 5.

Data publikacji: 2024-07-18
Do przeczytania w 7 minut
Nadmierne spożywanie fruktozy niekorzystnie wpÅ‚ywa na zdrowie – nawet osób zdrowych. Natomiast defekt metabolizmu tego cukru może prowadzić wrÄ™cz do zagrożenia życia. Odpowiednia dieta jest wiÄ™c kluczowym elementem leczenia nietolerancji fruktozy.

Czym jest fruktoza?

Fruktoza jest monosacharydem, czyli cukrem prostym. WystÄ™puje głównie w owocach, dlatego nazywana jest także cukrem owocowym. Może być dostarczana do organizmu jako wolny cukier prosty, w formie dwucukrów (sacharozy) lub fruktanów [1,2,3].

Czy fruktoza jest szkodliwa?

Fruktoza jest metabolizowana w dwóch szlakach. Jeden z nich zachodzi w mięśniach i tkance tÅ‚uszczowej, drugi w wÄ…trobie. U osoby zdrowej mechanizmy te dziaÅ‚ajÄ… prawidÅ‚owo i nie generujÄ… żadnych niepokojÄ…cych objawów. Jednak u osób z zaburzeniami metabolizmu i wchÅ‚aniania fruktozy w jelicie spożycie produktów wysokofruktozowych może powodować wiele nieprzyjemnych lub nawet niebezpiecznych skutków [2,4].

Nadmiar fruktozy w diecie może negatywnie wpÅ‚ywać na zdrowie i sprzyjać rozwojowi m.in.:

  • cukrzycy typu 2,
  • niealkoholowej stÅ‚uszczeniowej choroby wÄ…troby,
  • niealkoholowego stÅ‚uszczeniowego zapalenia wÄ…troby,
  • niektórych nowotworów (szczególnie wÄ…troby, trzustki i okrężnicy),
  • chorób ukÅ‚adu krążenia,
  • chorób nerek,
  • zaburzeÅ„ neurologicznych (np. choroby Alzheimera),
  • zaburzeÅ„ psychiatrycznych (np. nerwic, depresji) [1,5].

Przyczyny nietolerancji fruktozy

Zaburzenia metabolizmu fruktozy sÄ… uwarunkowane genetycznie. Zalicza siÄ™ do nich:

  • samoistnÄ… fruktozuriÄ™,
  • wrodzonÄ… nietolerancjÄ™ fruktozy,
  • niedobór wÄ…trobowej fruktozo-1,6-bifosfatazy.

Wszystkie te defekty nazywane sÄ… potocznie fruktozemiÄ…. Jednak prawidÅ‚owo tym terminem okreÅ›la siÄ™ tylko wrodzonÄ… nietolerancjÄ™ fruktozy [6].

Świeże owoce i soki owocowe; nietolerancja fruktozy

Do czego prowadzi nietolerancja fruktozy? Objawy

Pierwsze objawy nietolerancji fruktozy pojawiajÄ… siÄ™ zwykle po rozpoczÄ™ciu spożywania produktów bogatych w ten cukier. Najczęściej zaburzenie metabolizmu cukru owocowego ujawnia siÄ™ u niemowlÄ…t karmionych mieszankami modyfikowanymi sÅ‚odzonymi sacharozÄ…. Natomiast u niemowlÄ…t karmionych piersiÄ… pierwsze objawy choroby mogÄ… siÄ™ pojawić podczas rozszerzania diety i wprowadzania do niej soków owocowych [6].

U niektórych dzieci schorzenie daje maÅ‚o objawów i przebiega Å‚agodniej niż u osób dorosÅ‚ych. W pierwszej kolejnoÅ›ci pojawiajÄ… siÄ™ zazwyczaj brak Å‚aknienia i opóźniony rozwój fizyczny. Natomiast przeważajÄ…cymi objawami nietolerancji fruktozy sÄ…: ciężka hipoglikemia (silny spadek poziomu glukozy we krwi) i wymioty. PojawiajÄ… siÄ™ one niedÅ‚ugo po spożyciu produktu zawierajÄ…cego fruktozÄ™ [6].

Kontynuacja spożywania fruktozy może skutkować:

  • powiÄ™kszeniem wÄ…troby,
  • żółtaczkÄ…,
  • krwotokami,
  • apatiÄ…,
  • nadmiernÄ… sennoÅ›ciÄ…,
  • drgawkami,
  • zakażeniami dróg moczowych [6].

Nieprzestrzeganie diety u osób z nietolerancjÄ… fruktozy prowadzi do nawracania stanów hipoglikemii oraz pogorszenia niewydolnoÅ›ci wÄ…troby i nerek. W skrajnych przypadkach może przyczynić siÄ™ nawet do Å›mieci [6].

Niestety przez nieswoiste objawy choroby czÄ™sto pozostaje ona nierozpoznana. Jednak z wiekiem czÄ™stotliwość wystÄ™powania ostrych epizodów chorobowych maleje. Niekiedy zdarza siÄ™, że do rozpoznania nietolerancji fruktozy u dzieci dochodzi dopiero w wieku przedszkolnym lub szkolnym [6].

Do objawów ze strony przewodu pokarmowego w zespole zÅ‚ego wchÅ‚aniania fruktozy należą:

  • bóle brzucha,
  • wzdÄ™cia,
  • nadmierne wydzielanie gazów,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • nudnoÅ›ci,
  • wymioty [6].

Kobieta z bólem brzucha; nietolerancja fruktozy

Czy nietolerancja fruktozy mija?

Nietolerancja fruktozy ma podÅ‚oże genetyczne, dlatego jest to choroba nieuleczalna. Wymaga przestrzegania diety wykluczajÄ…cej lub ograniczajÄ…cej ten cukier przez caÅ‚e życie [6].

W jakich produktach znajduje siÄ™ fruktoza?

NajwiÄ™cej fruktozy w formie wolnego cukru oraz dwucukru (sacharozy) można znaleźć w:

  • sokach i Å›wieżych owocach (jabÅ‚kach, gruszkach, melonach, papajach, arbuzach),
  • owocach suszonych (jabÅ‚kach, Å›liwkach, wiÅ›niach, morelach, figach, daktylach, rodzynkach),
  • dżemach, konfiturach, marmoladach, galaretkach,
  • miodzie,
  • napojach sÅ‚odzonych fruktozÄ… (tzw. soft drinkach),
  • produktach wysokoprzetworzonych z dodatkiem fruktozy [2,4].

Pokrojone owoce: arbuz, mango, melon; nietolerancja fruktozy

Natomiast największą zawartością fruktanów charakteryzują się:

  • czosnek,
  • cykoria,
  • cebula,
  • szparagi,
  • karczochy,
  • por,
  • niektóre zboża (pszenica, jÄ™czmieÅ„, owies) [2,4].

Nietolerancja fruktozy – czego unikać?

Poza głównymi jej źródÅ‚ami fruktozÄ™ można znaleźć w Å¼ywnoÅ›ci pod postaciÄ… syropów (fruktozowego i glukozowo-fruktozowego). SÄ… one wykorzystywane w przemyÅ›le spożywczym do sÅ‚odzenia napojów, sÅ‚odyczy, ciastek czy pieczywa. Do posiÅ‚ków mogÄ… być dodawane także syrop klonowy, syrop z agawy oraz miód. To bogate źródÅ‚a cukru fruktozowego, które należy wyeliminować z jadÅ‚ospisu [2].

Fruktoza jest także w niektórych:

  • musztardach, ketchupach, gotowych sosach, marynatach i gotowych zupach,
  • pÅ‚atkach Å›niadaniowych,
  • mlekach smakowych i przetworach mlecznych z dodatkiem owoców i aromatów owocowych (jogurtach, maÅ›lankach, twarożkach owocowych lub smakowych),
  • marynowanych miÄ™sach,
  • produktach dietetycznych i dla diabetyków,
  • lekach – w formie syropów, tabletek i kapsuÅ‚ek [2].

Warto zaznaczyć, że cukier w cukiernicy to sacharoza, która w organizmie rozkÅ‚adana jest na czÄ…steczki glukozy i fruktozy. Zatem również jest istotnym źródÅ‚em fruktozy w codziennej diecie [2,3,4].

Jak powinna wyglÄ…dać dieta w nietolerancji fruktozy?

Głównym zaÅ‚ożeniem tej diety jest caÅ‚kowite wykluczenie lub ograniczenie fruktozy. Dlatego należy bezwzglÄ™dnie zrezygnować z produktów bÄ™dÄ…cych źródÅ‚em cukru owocowego.

Dieta powinna bazować na Å¼ywnoÅ›ci Å›wieżej i nieprzetworzonej. Dozwolonymi produktami sÄ…:

  • owoce o niskiej zawartoÅ›ci fruktozy (cytrusy, Å›liwki, papaja, awokado, rabarbar, owoce jagodowe, banany, kiwi, ananasy),
  • wybrane warzywa i grzyby (seler naciowy, rzodkiewka, szpinak, groch, brokuÅ‚y, ziemniaki, kurki, borowiki, pieczarki),
  • produkty mleczne (mleko, sery, twaróg, jogurt, maÅ›lanka),
  • produkty zbożowe (makarony, ryże, kasze, pieczywo niezawierajÄ…ce fruktozy),
  • Å›wieże miÄ™so i przetwory miÄ™sne,
  • jaja,
  • Å›wieże ryby,
  • tÅ‚uszcze (masÅ‚o, margaryna, oleje roÅ›linne),
  • napoje (woda, czarna i zielona herbata, niesÅ‚odzona kawa, soki owocowe rozcieÅ„czane z wodÄ…) [2,3,4].

Podczas przygotowywania posiÅ‚ków można stosować różnego rodzaju przyprawy niezawierajÄ…ce fruktozy w skÅ‚adzie (np. sól, pieprz, Å›wieże zioÅ‚a). Natomiast do sÅ‚odzenia posiÅ‚ków należy wybierać glukozÄ™.

Owoce i warzywa na sklepowych półkach; nietolerancja fruktozy

W trakcie zakupów spożywczych trzeba zwracać uwagÄ™ na skÅ‚ady produktów, szczególnie tych wysokoprzetworzonych. Czytanie etykiet jest kluczowe, aby uniknąć nieprawidÅ‚owych wyborów. Czasem produkty, których o to nie podejrzewamy, mogÄ… zawierać znaczne iloÅ›ci fruktozy.

Należy pamiÄ™tać, że każda osoba z nadwrażliwoÅ›ciÄ… na fruktozÄ™ ma inny próg jej tolerancji. U niektórych chorych objawy pojawiajÄ… siÄ™ tuż po spożyciu nawet niewielkich iloÅ›ci żywnoÅ›ci zawierajÄ…cej cukier owocowy. U innych natomiast dolegliwoÅ›ci powoduje dopiero wiÄ™ksza ilość lub wystÄ™pujÄ… one po dÅ‚uższym czasie.

Dlatego zalecenia dietetyczne i jadÅ‚ospis zawsze powinny być dobierane indywidualnie. Warto skonsultować siÄ™ z wykwalifikowanym dietetykiem, który pomoże w uÅ‚ożeniu diety. Pozwoli to zadbać o prawidÅ‚owe zbilansowanie posiÅ‚ków i ograniczyć ryzyko wystÄ…pienia niedoborów [2,3,4,7].

[1] Hallfrisch, J., Metabolic effects of dietary fructose (1990). The FASEB Journal, 4(9), 2652–2660.

[2] Marek K., KamiÅ„ska B., Plata-Nazar K., Grabska-Nadolska M., UpoÅ›ledzenie wchÅ‚aniania fruktozy: rola w zaburzeniach czynnoÅ›ciowych przewodu pokarmowego u dzieci (2010). In Forum Medycyny Rodzinnej, 4(2), 117–121.

[3] Guzek M., Borys B., Sulkowska A., SmoczyÅ„ski M., Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów zespoÅ‚u jelita nadwrażliwego u dorosÅ‚ych (2011). In Forum Medycyny Rodzinnej, 5(3), 239–246.

[4] Latulippe M.E., Skoog S.M., Fructose malabsorption and intolerance: effects of fructose with and without simultaneous glucose ingestion (2011). Critical reviews in food science and nutrition, 51(7), 583–592.

[5] Dymarska M., Filip D., Perz M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E., Dihydrochalkony jako naturalna alternatywa dla obecnie stosowanych słodzików (2023). Wiadomości Chemiczne, 77, 482–484.

[6] Szablewski L., SkopiÅ„ska, A., Zaburzenia metabolizmu wÄ™glowodanów powodowane mutacjami i rola diety jako terapii. Część II. Fruktozemia (2004). Medycyna Rodzinna, 4/2005, 113–116.

[7] Shepherd S. J., Gibson P. R., Fructose malabsorption and symptoms of irritable bowel syndrome: guidelines for effective dietary management (2006).  Journal of the American dietetic association, 106(10), 1631–1639.