Strefa Alergii | ABC Alergii

Nasiona chia? Ostrożnie! Ryzyko alergii, reakcje krzyżowe

/ 5.

Data publikacji: 2025-03-03
Do przeczytania w 6 minut
O nasionach chia jest ostatnio głośno. Mnożą się pomysły na ich wykorzystanie w kuchni. Nic dziwnego – w końcu są uważane za „superfoods”. Choć dowodów na ich korzystne działanie nie brakuje, osoby z alergiami powinny mieć się na baczności. Wiadomo już o pierwszych przypadkach reakcji alergicznych.

Nasiona chia – właściwości, korzyści dla zdrowia

Żywność „superfoods” charakteryzuje się wysoką zawartością tzw. składników bioaktywnych (m.in. przeciwutleniaczy, błonnika, witamin). Stała się w ostatnich latach szalenie popularna. Produktom zaliczanym do tej grupy przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a nawet leczniczych. Do „superfoods” należą np. jagody goji, mikroalgi (spirulina, chlorella), nasiona chia [1]. Z nasionami chia możemy spotkać się coraz częściej. Są dodawane np. do płatków śniadaniowych, musli, napojów mlecznych, jogurtów, koktajli owocowych. Znajdziemy je także w sałatkach, batonach energetycznych czy wypiekach. Stosuje się je nawet jako roślinne zagęszczacze do zup i sosów [2].

Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), znane jako chia, zyskały tę nazwę w wyniku przekształcenia określenia „chian, „chien”. Termin ten pochodzi z języka nahuatl, używanego niegdyś przez Azteków. Nasiona te były znane już w czasach prekolumbijskich. Ludność zamieszkująca Amerykę Środkową traktowała je jako coś w rodzaju suplementów diety dodających energii, wytrzymałości i siły [2,3,6].

nasiona chia - deser z kiwi

Same zalety?

„Chia” można tłumaczyć jako „tłusty” – i samo to już dużo mówi o supermocy zyskujących na popularności nasion. Są one cenne odżywczo szczególnie ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego i tłuszczu. Pod względem zawartości błonnika nasiona chia przewyższają suszone owoce, zboża czy orzechy [2]. Ich dużą zaletą jest też korzystny profil kwasów tłuszczowych. Nasiona obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas α-linolenowy (ALA). Zawierają więcej kwasów omega-3 niż siemię lniane, a do tego dostarczają sporej porcji białka [2]. Mają też w sobie cenne składniki mineralne (fosfor, wapń, potas, magnez) i szereg związków o wysokiej aktywności biologicznej (polifenole, izoflawony, tokoferole) [2].

Udowodniono, że nasiona chia, jeśli regularnie pojawiają się w diecie:

  • poprawiają profil lipidowy krwi (obniżają poziom cholesterolu całkowitego),
  • zmniejszają akumulację tkanki tłuszczowej,
  • obniżają ciśnienie tętnicze,
  • wspomagają redukcję poziomu glukozy we krwi,
  • wspierają układ odpornościowy,
  • redukują ryzyko chorób układu krążenia [2].

Czy nasiona chia uczulają?

Choć nasiona szałwii hiszpańskiej mają pochodzenie naturalne i działanie prozdrowotne, ich zastosowanie w produkcji spożywczej podlega regulacjom prawnym. Chodzi tu o unijne przepisy dotyczące nowej żywności – czyli takiej, która jeszcze 30 lat temu nie była szerzej znana w Europie [2]. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po raz pierwszy zezwolił na użycie nasion chia w 2005 roku (w pieczywie) [6]. Ostatnio zaś pozytywnie zaopiniował zastosowanie jako nowej żywności odtłuszczonego, wysokobłonnikowego proszku z nasion chia [7].

W tym kontekście należy pamiętać, że nasiona chia, jak wszystkie produkty spożywcze, mogą spowodować reakcję alergiczną. Dlatego osoby z wykrytą alergią, zwłaszcza pokarmową, powinny sięgać po nie z zachowaniem szczególnej ostrożności [2]. Nasiona te znalazły się na liście „nowych alergenów pokarmowych” najczęściej zgłaszanych przez kanadyjskich rodziców jako przyczyny objawów alergicznych u dzieci [3].

Dwa hiszpańskie przypadki

Warto wiedzieć, że chia zawierają m.in. białka zapasowe (11S globuliny, 7S globuliny, 2S albuminy). Te z kolei są powiązane z wysokim ryzykiem reakcji anafilaktycznych i znajdują się również w innych, bardzo niebezpiecznych źródłach alergenowych, np. w orzechach [4]. Anafilaksja po spożyciu nasion szałwii hiszpańskiej została już opisana w literaturze naukowej.

Nasiona chia

Problemy z nasionami chia

W Hiszpanii 54-letni mężczyzna z astmą i katarem alergicznym (uczulony na pyłki traw i sierść kota) zaczął jeść chia, by wspomóc się w walce z wysokim cholesterolem. Początkowo miał niegroźne objawy (świąd w jamie ustnej), do których po trzech dniach dołączyły: pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy twarzy, duszność, zawroty głowy. Punktowe testy skórne z nasionami chia dały wynik pozytywny, a tym samym potwierdziły kolejną alergię u tego pacjenta [4].

Po kilku latach, również w Hiszpanii, 46-letni mężczyzna z alergią wziewną w wywiadzie zauważył, że na jego dłoniach powstają swędzące wypryski. Jak we wcześniej opisywanym przypadku, zbiegło się to z wprowadzeniem do diety nasion chia jako codziennego dodatku do śniadania. Zmiany zniknęły samoistnie po paru miesiącach, gdy mężczyzna przestał jeść te nasiona [5].

Reakcje krzyżowe

A więc alergia na chia zaczyna być dokumentowana i należy spodziewać się coraz większej liczby potwierdzonych reakcji. Co więcej, ukazały się badania, które dowodzą, że białka obecne w nasionach szałwii hiszpańskiej wykazują bardzo duże podobieństwo w strukturze do białek sezamu. Oznacza to, że mogą z nim reagować krzyżowo [6]. Stanowią zatem potencjalne zagrożenie dla osób uczulonych na sezam. Ten zaś niedawno został dołączony do wykazu głównych alergenów pokarmowych, które należy obowiązkowo oznaczać na etykietach [8].

Nieco mniejsze, ale nadal znaczące jest również podobieństwo alergenów chia do uczulających białek zawartych w orzeszkach ziemnych i orzechach laskowych [6].

[1] Mróz M., Ratajczak A.E., Korek E., Potencjalne zagrożenia wynikające ze spożycia  wybranych produktów „superfoods” (2020). Alergia Astma Immunologia, 25(1), 24–27.

[2] Kulczyński B. in., The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds-Current State of Knowledge (2019). Nutrients, 11(6), 1242.

[3] Soller L. i in., Allergic reactions to emerging food allergens in Canadian children Allergy, Asthma & Clinical Immunology (2021). Allergy, Asthma & Clinical Immunology, 17, 71.

[4] García Jiménez S. i in., Allergen characterization of chia seeds (Salvia hispanica), a new allergenic food (2015). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 25(1), 55–56.

[5] Tomas-Pérez M., Entrala A., Bartolomé B., Caballero M.L., Quirce S., Dermatitis Caused by Ingestion of Chia Seeds (2018). Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 28(1), 46–47.

[6] Albunni B.A., Wessels H., Paschke-Kratzin A., Fischer M., Antibody Cross-Reactivity between Proteins of Chia Seed ( Salvia hispanica L.) and Other Food Allergens (2019). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67(26), 7475–7484.

[7] EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens, Safety of the extension of use of partially defatted chia seed (Salvia hispanica L.) powder with a high fibre content as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 (2023). Online: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2023.7904

[8] The FASTER Act: Sesame Is the Ninth Major Food Allergen (2024). U.S. Food & Drug Administration. Online: https://www.fda.gov/food/food-allergies/faster-act-sesame-ninth-major-food-allergen