Strefa Alergii | ABC Alergii
Jak dobrze znasz swój alergen? α‑laktoalbumina

/ 5.

Do przeczytania w 6 minut
Pośród 12 białek mogących powodować uczulenie na mleko, znajduje się α-laktoalbumina. Jesteś uczulony na to białko? Czy to znaczy, że musisz zrezygnować z produktów mlecznych?

Właściwości i funkcje α-laktoalbuminy

Jeszcze przed II wojną światową i krótko po niej, uczulenie na mleko była zjawiskiem dość rzadkim. W latach pięćdziesiątych zauważono wzrastającą liczbę noworodków z objawami alergii na mleko. Było to prawdopodobnie spowodowane modą na znacznie rzadsze karmienie dzieci piersią [1]. Nie uczula nas samo mleko, lecz poszczególne białka w nim zawarte. A-laktoalbumina stanowi około pięć procent wszystkich białek mleka krowiego [6]. Jedną z jej funkcji jest regulacja syntezy laktozy, czyli cukru mlecznego, który jest dla nas potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także stymuluje rozwój flory jelitowej oraz zwiększa przyswajalność mikro i makroelementów. Co więcej, ma zdolność wiązania jonów wapnia i cynku. Badacze podkreślają również jej działanie przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe [9].
Warto dodać, że α -laktoalbumina pomaga radzić sobie ze stresem oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka [2,3].

α‑laktoalbumina. W czym tkwi problem?

Pomimo pozytywnych aspektów prozdrowotnych α -laktoalbuminy, jest zaliczana do białek powodujących alergię [9]. Należy do grupy alergenów mniejszych co oznacza, że reaguje na nią mniej niż pięćdziesiąt procent wszystkich uczulonych na mleko krowie. Pomimo tego, że α-laktoalbumina wywołuje reakcje alergiczne w mniejszym stopniu niż B-laktoglobulina to, uczulenie na tę molekułę ma istotne znaczenie kliniczne [2].
Najczęstszymi objawami alergii na to białko są wymioty i biegunka. Często uczuleniu towarzyszą zmiany skórne, jak pokrzywka czy atopowe zapalenie skóry. Alergia na α-laktoalbuminę może dawać też objawy ze strony układu oddechowego, opisywane są przypadki anafilaksji u osób uczulonych na to białko, natomiast nie są one częste [1,4].

Alergia na α‑laktoalbuminę. Czy to koniec produktów mlecznych?

Pierwszą reakcją po zdiagnozowaniu alergii na mleko jest chęć zrezygnowania z wszelkich produktów mlecznych. Natomiast, w przypadku uczulenia tylko na α -laktoalbuminę, oznaczaną jako Bos d 4, nie musimy tego robić [6].
Warto wykonać badania diagnostyki molekularnej, które wykażą, na które konkretne białka jesteśmy uczuleni. Osoby z alergią na α-laktoalbuminę nie muszą rezygnować z sera żółtego oraz twarogów dlatego, że podczas ich produkcji białka serwatkowe, do których należy Bos d 4, są usuwane. Wyjątkiem jest ser Ricotta [11]. Sposobem na uniknięcie lub osłabienie reakcji alergicznej po wypiciu mleka jest jego obróbka termiczna [2]. Twój lekarz na pewno podpowie Ci jak przygotować produkty mleczne, aby były dla Ciebie bezpieczne.

Czy już zawszę będę uczulony na Bos d 4?

Większość osób „wyrasta” z alergii na α-laktoalbuminę. Dzieje się tak w wyniku tego, że nasz organizm wraz z wiekiem nabycia tolerancji [1,5,6]. Istnieje jednak niewielki odsetek osób, u których nie dochodzi do wytworzenia tolerancji i niestety będą musiały nauczyć się żyć z alergią [5].

Wojciech Ziemichód

[1] Rudzki E. Alergia pokarmowa. Część 1 -mleko krowie. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2005; 22(2):77
[2] Siemianowski K, Szpendowski J. Właściwości Biologiczne A-laktoalbuminy. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego. 2011: 1;103-107
[3] Król J, Litwińczuk A, Zarajczyk A, Litwińczuk A. α -laktoalbumina i beta-laktoglobulina jako związki biologicznie czynne frakcji białkowej mleka. Med. Wet. 2008;64(12):1375-8
[4] Goldman AS, Anderson DW, Sellers WA, Saprestein S, Kniker WT, Halpern SR. Milk Allergy, Oral Challenge with Milk and Isolated Milk Proteins in Allergic Children. Pediatrics Sep. 1963;32(3):425-443
[5] Spies JR, Milk Allergy. Journal of Milk and Food Technology. 1973;36(4):225-231
[6] Ukleja-Sokołowska N, Bartuzi Z. Epidemiologia i naturalny przebieg alergii na białka mlek krowiego. Alergia Astma Immunologia. 2015;20(1):05-11
[7] J. Gawęcki, Białka w żywności i żywieniu, Poznań 2003
[8] B. Wróblewska, Przemysł spożywczy: Białka pochodzenia zwierzęcego jako alergeny pokarmowe, 2007
[9] Chatterton DEW, Smithers G, Roupas P. Bioactivity of B-lactoalbumin and a-lactoalbumin – technological implicagion for procreasing. International Dairy Jurnal 16:1229-1240
[10] Platforma: http://www.allergen.org/index.php
[11] Serwatka. Co to jest? Co zawiera i co można zniej zrobić? Portal: pracowniaserow.pl