Strefa Alergii | ABC Alergii

Dieta antyhistaminowa. Dla kogo jest przeznaczona?

/ 5.

Data publikacji: 2025-01-07
Do przeczytania w 6 minut
Dieta antyhistaminowa jest jednÄ… z najbardziej popularnych diet eliminacyjnych. Polega na unikaniu żywnoÅ›ci zawierajÄ…cej duże iloÅ›ci histaminy i pobudzajÄ…cej jej uwalnianie. Jakich zasad w komponowaniu diety powinna przestrzegać osoba z nadwrażliwoÅ›ciÄ… na histaminÄ™?

Czym jest histamina?

Histamina to amina biogenna, która wystÄ™puje w wielu różnych produktach spożywczych. Głównym enzymem rozkÅ‚adajÄ…cym histaminÄ™ w organizmie jest oksydaza diaminowa (DAO). Zazwyczaj histamina z pożywienia jest szybko metabolizowana przez enzymy. Jednak osoby z niskÄ… aktywnoÅ›ciÄ… enzymu DAO sÄ… narażone na toksyczność nierozÅ‚ożonej histaminy [1,2]. Spożywanie żywnoÅ›ci bogatej w tÄ™ aminÄ™ wywoÅ‚uje u osób z jej nietolerancjÄ… szereg objawów. Można wÅ›ród nich wymienić m.in. bóle gÅ‚owy, biegunki, pokrzywkÄ™, nieżyt nosa, duszność, uderzenia gorÄ…ca oraz niedociÅ›nienie. Aby im zapobiec, osoby z nietolerancjÄ… histaminy powinny stosować dietÄ™ antyhistaminowÄ… [1,2,3].Kobieta z bólem gÅ‚owy

Co jeść na diecie niskohistaminowej?

Podstawowym elementem leczenia nietolerancji histaminy jest dieta, która powinna bazować na produktach zawierajÄ…cych niewielkie iloÅ›ci tej substancji [2,4,5]. Należą do nich:

  • produkty zbożowe (pieczywo, ciasta, ryż, makarony, proso, gryka) z wyjÄ…tkiem pszennych,
  • napoje (woda, domowe soki z dozwolonych owoców i warzyw, sÅ‚aba herbata i kawa),
  • niektóre warzywa (seler, marchew, ziemniaki, papryka, saÅ‚ata, kalafior, brokuÅ‚y, cykoria, czosnek, cebula, ogórek, dynia, cukinia, rzodkiewka, karczoch),
  • niektóre owoce (rabarbar, jabÅ‚ko, gruszka, wiÅ›nia, brzoskwinia, morela, arbuzy, jagody),
  • tÅ‚uszcze (masÅ‚o, margaryna, oleje roÅ›linne, oliwa z oliwek),
  • Å›wieże miÄ™so (jagniÄ™cina, drób, cielÄ™cina),
  • Å›wieże ryby (sandacz, halibut, dorsz, mintaj, pstrÄ…g),
  • niektóre produkty mleczne (mleko, Å›mietana, twarogi, serek wiejski, sery typu feta, mozzarella, ricotta)
  • nasiona i pestki (siemiÄ™ lniane, nasiona chia, mak, pestki dyni)
  • jaja [4].

Produkty zbożowe

Dieta antyhistaminowa – czego unikać?

Dieta antyhistaminowa polega przede wszystkim na wykluczaniu produktów o wysokiej zawartoÅ›ci histaminy, ale również pobudzajÄ…cych jej uwalnianie [3,4,5,6].

Chodzi przede wszystkim o:

  • alkohole (w szczególnoÅ›ci wino czerwone, piwo, szampan),
  • sery (pleÅ›niowe, topione i dÅ‚ugo dojrzewajÄ…ce),
  • fermentowane produkty mleczne (jogurty, kwaÅ›ne mleko, maÅ›lanki, kefiry),
  • czerwone miÄ™so i przetwory miÄ™sne (salami, szynki),
  • produkty zbożowe pszenne oraz zawierajÄ…ce drożdże,
  • kiszonki,
  • ryby wÄ™dzone, marynowane, konserwy rybne,
  • niektóre owoce (gruszki, kiwi, banany, ananas, maliny, truskawki, owoce cytrusowe),
  • wybrane warzywa (pomidory, szpinak, bakÅ‚ażan, nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych),
  • orzechy (szczególnie wÅ‚oskie),
  • grzyby,
  • mocnÄ… kawÄ™ i herbatÄ™,
  • ketchup, majonez, ocet (z wyjÄ…tkiem spirytusowego) [2,3,4,6].

Zasady diety antyhistaminowej

Dieta niskohistaminowa ma na celu wyciszenie objawów u osoby z nietolerancjÄ… histaminy i poprawÄ™ jej komfortu życia. Bardzo ważne jest, by posiÅ‚ki byÅ‚y peÅ‚nowartoÅ›ciowe, czyli dostarczaÅ‚y wszystkich niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych. Ze wzglÄ™du na wykluczenie dużej liczby produktów dieta antyhistaminowa wydaje siÄ™ restrykcyjna. Wiele osób obawia siÄ™, że nie bÄ™dzie w stanie jej utrzymać przez dÅ‚ugi czas i zadbać o odpowiednie zbilansowanie jadÅ‚ospisu.

Jednak wÅ‚aÅ›ciwie skomponowana dieta niskohistaminowa może być atrakcyjna i smaczna. DziÄ™ki temu jej utrzymanie nie bÄ™dzie uciążliwe, a jednoczeÅ›nie pozwoli na zÅ‚agodzenie objawów i poprawÄ™ samopoczucia. W przypadku trudnoÅ›ci z uÅ‚ożeniem diety o obniżonej zawartoÅ›ci histaminy, zawsze warto zgÅ‚osić siÄ™ po wsparcie do wykwalifikowanego dietetyka [2,4,5].

Na diecie antyhistaminowej warto wybierać żywność Å›wieżą i nieprzetworzonÄ…. Lepiej unikać produktów:

  • Å‚atwo psujÄ…cych siÄ™,
  • nieprzechowywanych w warunkach chÅ‚odniczych (np. miÄ™sa, ryb),
  • dÅ‚ugo trzymanych w cieple lub odgrzewanych,
  • wysokoprzetworzonych (z dużą iloÅ›ciÄ… dodatków do Å¼ywnoÅ›ci),
  • z dÅ‚ugim terminem przydatnoÅ›ci do spożycia [4,5].

Należy pamiÄ™tać, że Å¼adne techniki kulinarne, np. gotowanie, pieczenie, smażenie, nie zmniejszajÄ… iloÅ›ci histaminy w Å¼ywnoÅ›ci. Ta amina jest odporna na dziaÅ‚anie temperatury [4].

Gotowanie w domu

Ze wzglÄ™du na indywidualnÄ… tolerancjÄ™ histaminy i różnych produktów spożywczych kluczowa jest samoobserwacja. Dobrym pomysÅ‚em może okazać siÄ™ prowadzenie dzienniczka żywieniowego. JeÅ›li niektóre z produktów o dużej zawartoÅ›ci histaminy sÄ… dobrze tolerowane i nie wywoÅ‚ujÄ… objawów, nie trzeba nadmiernie ograniczać diety. Zbyt duże restrykcje mogÄ… spowodować maÅ‚Ä… różnorodność posiÅ‚ków. To z kolei przekÅ‚ada siÄ™ na wzrost ryzyka niedoborów pokarmowych [5].

Z kolei jeÅ›li stosowanie diety niskohistaminowej nie przynosi oczekiwanych efektów, trzeba przyjrzeć siÄ™, czy w jadÅ‚ospisie wystÄ™pujÄ… nadal inne aminy biogenne. Należą do nich m.in. putrescyna, kadaweryna i tyramina. Być może ich obecność nie pozwala na wygaszenie objawów [5,7].

Dieta niskohistaminowa – przykładowy jadłospis

Åšniadanie: jaglanka na mleku z wiÅ›niami i nasionami chia.

Lunch: kanapki z gotowanym jajkiem i warzywami.

Obiad: pierÅ› z kurczaka z brÄ…zowym ryżem i surówkÄ… z biaÅ‚ej kapusty.

PrzekÄ…ska: twarożek ze Å›wieżymi owocami i siemieniem lnianym.

Kolacja: zupa krem dyniowo-marchewkowa z prażonymi pestkami dyni.

[1] Maintz L., Novak N., Histamine and histamine intolerance (2007). The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1185–1196.

[2] Chimowicz J., Staszewska A., Mijas J., Kwiecień J., Nietolerancja histaminy – praktyczny przewodnik dla lekarza pediatry (2022). Standardy Medyczne Pediatria, 9, 642–646.

[3] Kacik J., Wawrzyniak A., Rakowska M i wsp., Objawy pseudoalergii a zaburzenia metabolizmu histaminy (2016). Pediatria i Medycyna Rodzinna, 12, 234–241.

[4] Bartuzi M., Ukleja-SokoÅ‚owska N., Nietolerancja histaminy a dieta współczesnego czÅ‚owieka (2021). Alergia Astma Immunologia, 26(4), 82–88.

[5] Buczyłko K., Bartnicka A., Kruszewski J., Plata-Nazar K., Piwowarek K., Kupczyk M., Szlagatys-Sidorkiewicz A., Guidelines for the diagnosis and management of histamine intolerance (2023). Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology, 10(3), 141–151.

[6] San Mauro Martin I., Brachero S., Garicano Vilar E., Histamine intolerance and dietary management: A complete review (2016). Allergologia et Immunopathologia, 44(5), 475–483.

[7] Sánchez-Pérez S., Comas-Basté O., Veciana-Nogués M.T. i in., Low-histamine diets: Is the exclusion of foods justified by their histamine content? (2021). Nutrients, 13, 1395.