Strefa Alergii | ABC Alergii

Cladosporium. Po czym poznać, że nas uczula?

/ 5.

Data publikacji: 2024-08-20
Do przeczytania w 7 minut
Cladosporium herbarum jest grzybem produkującym mikroskopijne zarodniki, które często odpowiadają za alergię na pleśnie. Choć czasem zobaczymy pleśń na pierwszy rzut oka, przeważnie nie zdajemy sobie sprawy z obecności jej alergizujących zarodników w powietrzu. Jak objawia się alergia na Cladosporium? I jakie może mieć skutki?

Cladosporium herbarum i inne rodzaje grzybów mikroskopowych

Cladosporium to wielka i zróżnicowana rodzina grzybów mikroskopowych, które występują powszechnie na całym świecie i znacząco wpływają na środowisko naturalne. Liczą ok. 800 gatunków i są biologicznie przystosowane do swobodnego rozprzestrzeniania się na duże odległości [1]. Mają tendencję do wzrostu na rozkładającej się roślinności i w glebie.

jabłka w koszyku, na skórce jabłek pleśń cladosporium

Działają patogennie na rośliny, co oznacza, że przyczyniają się do powstawania zmian chorobowych, np. plamistości na liściach (atakują zboża, dynie, pomidory). Nie są też obojętne dla zdrowia człowieka. Bytują w naszym najbliższym otoczeniu, ale wnikają też do wnętrza organizmu, w związku z czym – w określonych okolicznościach – mogą prowadzić np. do rozwoju alergii, astmy i grzybicy płuc [1]. Grzyby z rodzajów Alternaria Cladosporium, a w następnej kolejności Penicillium Aspergillus są najważniejszymi źródłami alergenów pleśniowych [2]. Za alergię wziewną najczęściej odpowiadają gatunki:

  • Alternaria alternata,
  • Cladosporium herbarum,
  • Cladosporium cladosporioides,
  • Aspergillus niger [3].

Alternaria bardzo licznie występuje w klimacie śródziemnomorskim. Jeśli chodzi o Polskę, przeważa na południu kraju. Cladosporium natomiast mnoży się głównie w rejonie Bałtyku i Morza Północnego [4].

Badania naukowe wskazują, że około 10% ludzi na świecie wytwarza przeciwciała wobec pleśni, a odsetek uczuleń stale rośnie [3]. Wciąż odkrywane są również nowe alergeny grzybów pleśniowych [2].

Mikroskopijne zarodniki, niewidoczne alergeny

pleśnie w domu, cladosporium

Grzyby czasami da się zobaczyć gołym okiem, np. w postaci różnobarwnych nalotów na ścianach i żywności. Jeśli kolor pleśni jest brunatny, można podejrzewać, że mamy do czynienia z grzybem Cladosporium [4]. Jednak źródłami alergenów są nie tylko grzybnie, ale również zarodniki, które stanowią produkt końcowy procesu rozmnażania grzybów [2]. Takie mikroskopijne cząsteczki z łatwością dostają się do dróg oddechowych, są niewidoczne, a przez to trudne do wykrycia [4]. Jedno ziarno pyłku traw odpowiada objętością aż 200 zarodnikom gatunku Cladosporium herbarum! [2].

Zarodniki grzybów pleśniowych – w przeciwieństwie do pyłków roślin – występują w atmosferze właściwie przez cały rok (w zmiennym stężeniu). Objawy alergii na pleśnie mogą jednak pojawiać się tylko sezonowo, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy spędzamy większość dnia w słabo wentylowanych pomieszczeniach zamkniętych. Rezerwuarami uczulających cząsteczek grzybów mikroskopowych są kurz domowy i systemy klimatyzacyjne [2]. Grzybnie Cladosporium mogą powstawać też w lodówkach i na ramach okiennych [5]. Na kontakt z tymi grzybami narażone są szczególnie osoby pracujące na basenach, w saunach i w palmiarniach [4].

Jednak okres maksymalnego stężenia zarodników pleśni w powietrzu, wbrew pozorom, przypada nie na jesień i zimę, a na lato (od czerwca do sierpnia) [2]. W drugiej połowie lata zarodnikujące grzyby pleśniowe mogą być wręcz istotniejszymi alergenami w środowisku zewnętrznym aniżeli pyłki roślin. Zakres temperatur sprzyjających rozwojowi grzybów mieści się w przedziale 18–28 stopni C [5]. Ich stężenie na zewnątrz zwiększa się wraz ze wzrostem średnich temperatur dobowych i poziomu opadów deszczu [6]. Przy czym gatunki z rodzajów Alternaria i Cladosporium są w stanie przetrwać nawet w suchym środowisku. Na liczebność grzybów wpływają też inne czynniki, np. prędkość wiatru i ciśnienie atmosferyczne [6].

Alergia na pleśnie – objawy i diagnostyka

Liczba dni, w których stężenie zarodników Cladosporium w próbkach powietrza w Polsce przekracza próg związany z reakcjami alergicznymi u osób wrażliwych (2800 na 1 m3 powietrza), wynosi od 61 do 93 (w zależności od miejsca) [7]. To znaczy, że zarodnikowanie tych grzybów może wywoływać u nas objawy alergii przez 2–3 miesiące w ciągu roku. Tym, co łączy miejsca o najwyższych rocznych stężeniach Cladosporium, jest położenie na równinach o charakterze rolniczym [7]. Nad polami uprawnymi unosi się nawet 10–15 tys. zarodników na 1 m3 powietrza [7,8].

Objawem dominującym u osób z alergią na zarodniki grzybów pleśniowych jest niedrożność nosa. Przy najwyższych stężeniach tych alergenów w powietrzu pojawiają się również duszność i napadowy kaszel [8]. Interesujący jest fakt, że Cladosporium – w przeciwieństwie do alergenów Alternaria – praktycznie nie daje dolegliwości ze strony spojówek [8].

W przypadku występowania objawów alergii na Cladosporium warto udać się do alergologa i rozpocząć diagnostykę. W celu wykrycia alergii wykonuje się punktowe testy skórne (PTS), które pozwalają na identyfikację nadwrażliwości na wiele gatunków pleśni. Testy te można przeprowadzić zarówno z pojedynczymi gatunkami pleśni, jak i z mieszaniną alergenów różnych gatunków. Drugą możliwością są testy z krwi na oznaczenie alergenowo swoistych przeciwciał klasy E w surowicy. Rzadziej wykonuje się monitorowane spirometrycznie próby prowokacyjne. Dodatkowo lekarz może zlecić badania cytologiczne i biochemiczne składu popłuczyn nosowych, oskrzelowo-pęcherzykowych lub plwociny [9].

Cladosporium – alergia krzyżowa

U większości osób z alergią na pleśnie współistnieje nadwrażliwość na kilka gatunków grzybów, np. zarówno na Cladosporium, jak i na Alternaria. Uczulenie wyłącznie na Cladosporium to rzadkość [6]. Poza tym alergeny grzybów pleśniowych wykazują reaktywność krzyżową [2]. Oznacza to, że przy alergii wziewnej na pleśnie spożycie niektórych krzyżowo reagujących białek może spowodować objawy alergii pokarmowej. Do głównych uczulających cząsteczek Alternaria alternata (Alt a1) i Cladosporium herbarum (Cla h1) podobne są choćby białka znajdujące się w grzybach jadalnych, drożdżach piekarskich i szpinaku. Zagrożenie mogą stanowić również produkty pszczele, które bywają zanieczyszczone grzybami Cladosporium. Ukryte lub krzyżowo reagujące alergeny potrafią wywołać nawet anafilaksję [6]. Reakcje anafilaktyczne u osób z alergią na pleśnie występują np. po spożyciu sosów drożdżowych do makaronu [10].

[1] Bensch K., Braun U., Groenewald J.Z., Crous P.W., The genus Cladosporium (2012). Studies in Mycology, 72, 1–401.

[2] Grzyby mikroskopowe. OBAS – Serwis Alergologiczny. Online: http://www.alergen.info.pl/Alergeny/Grzyby_mikroskopowe

[3] Durska G., Alergia na Cladosporium (2012). Medycyna Praktyczna. Online: https://www.mp.pl/pacjent/alergie/lista/71776,alergia-na-cladosporium

[4] Bogacka E., Alergia na grzyby pleśniowe: diagnostyka i leczenie (2008). Polski Merkuriusz Lekarski Medpress, XXIV, supl. 1, 11–14. Online: https://medpress.com.pl/pml/ePUBLI/T24S1/02.pdf

[5] Grinn-Gofroń A. i in., Zarodniki Cladosporium w powietrzu wybranych miast Polski w 2014 r. (2014). Alergoprofil, 10, 32–34.

[6] Xing H., Wang J., Sun Y., Wang H., Recent Advances in the Allergic Cross-Reactivity between Fungi and Foods (2022). Journal of Immunology Research, 1, 1–10. Online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1155/2022/7583400

[7] Weryszko-Chmielewska E. i in., Health hazards related to conidia of Cladosporium – biological air pollutants in Poland, central Europe (2018). Journal of Environmental Sciences, 65, 271–281. Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S100107421630345X

[8] Rapiejko P. i in., Progowe stężenie pyłku roślin niezbędne do wywołania objawów alergicznych (2007). Otolaryngologia Polska, 61(4), 591–594. Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0030665707704912

[9] Wiszniewska M., Alergia dróg oddechowych na grzyby pleśniowe uwarunkowana ekspozycją komunalną i zawodową: występowanie, czynniki ryzyka, obraz kliniczny. Rozprawa na stopień doktora nauk medycznych (2007). Łódź.

[10] Popescu F.-D., Cross-reactivity between aeroallergens and food allergens. World Journal of Methodology, 5(2), 31–50. Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482820/

[11] Ogórek R. i in., Characteristics and taxonomy of Cladosporium fungi (2012). Mikologia Lekarska, 19 (2), 80–85. Online: https://www.researchgate.net/publication/233818972_Characteristics_and_taxonomy_of_Cladosporium_fungi

[12] Breitenbach M., Crameri R., Lehrer S.B. (eds.), Fungal Allergy and Pathogenicity (2002). Chemical Immunology and Allergy, 81, 48–72.