Strefa Alergii | ABC Alergii

Alergia na ryż. Czy to możliwe?

/ 5.

Data publikacji: 2024-10-07
Do przeczytania w 7 minut
Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, hipoalergiczny, jednak… niektórych może uczulać. Alergia na ryż to problem rzadki, ale może okazać się dotkliwy, zwłaszcza dla miłośników kuchni azjatyckiej. Jakie alergeny kryją się w tych drobnych ziarenkach? I czy mogą stanowić poważne zagrożenie?

Ryż w pierwszej trójce zbóż

W wielu krajach rozwijających się uprawa ryżu zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe i jest głównym źródłem utrzymania. Do największych producentów należą Chiny i Indie, po nich zaś Indonezja, Wietnam, Bangladesz, Tajlandia [1]. Ryż, razem z pszenicą i kukurydzą, stanowią około 90% wszystkich roślin zbożowych produkowanych na całym świecie [1].

Każdy region ma własną odmianę tego zboża, która charakteryzuje się odrębnymi wartościami odżywczymi [1]. Ryż występuje w 25 gatunkach i aż 120 tys. odmian – o różnych kolorach, aromatach, grubościach ziarna [2]. Najpowszechniejszy z gatunków to Oryza sativa (ryż siewny). W Europie znamy przede wszystkim:

  • ryż biały,
  • ryż czarny,
  • ryż brązowy,
  • ryż basmati,
  • ryż jaśminowy,
  • ryż dziki,
  • ryż złoty [1].

Biały jest bogaty w węglowodany, brązowy w błonnik, czarny w antocyjany, dziki w przeciwutleniacze, złoty w witaminę A [1]. Warto natomiast wiedzieć, ryż dostępny w polskich sklepach, raczej nie pochodzi z Azji. W przeważającej części jest to ryż z upraw europejskich (włoskich, hiszpańskich, francuskich) [2].

Uprawa ryżu

Alergia na ryż – nie tylko w Azji

Gdyby istniała lista najlepiej ocenianych produktów spożywczych, ryż z pewnością by na niej figurował. Jest kojarzony z dietą lekkostrawną, dlatego natychmiast sięgamy po niego przy problemach żołądkowych [9]. Często pojawia się również w diecie odchudzającej, ponieważ niektóre z jego odmian mają wyjątkowo mało kalorii [1]. Dużą popularnością cieszą się też produkty wytwarzane z ryżu. Kleik ryżowy jeszcze do niedawna był nieodłącznym elementem diety dla niemowląt. Jednak w tej chwili jego udział w diecie małych dzieci znacznie się zmniejszył ze względu na doniesienia związane z zanieczyszczeniem arsenem [13,14].

Zatem jedzenie ryżu nie zawsze i nie każdemu służy. W badaniach naukowych udowodniono, że ten rodzaj zboża może powodować czy też zaostrzać:

  • alergię pokarmową IgE-zależną,
  • zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy wywołane białkami pokarmowymi (FPIES), które jest rodzajem alergii pokarmowej IgE-niezależnej (ryż, mleko krowie, soja i owies należą do pokarmów najczęściej wywołujących objawy FPIES) [6,10].

W Europie Zachodniej ryż jest uważany za słabo alergizujący (hipoalergiczny). Dlatego też bardzo długo zalecano go osobom z atopią (zwłaszcza o dużym nasileniu) [3]. Badania przeprowadzone w Japonii dowiodły jednak, że ryż (a wraz z nim inne rzadkie alergeny, np. czekolada, kawa) może nasilać zmiany występujące w przebiegu atopowego zapalenia skóry [3,5]. Ponadto okazało się, że uczulenie na ryż częściej występuje u chorych na astmę alergiczną niż u pozostałych osób z alergiami [3].

Przypadki potwierdzonej alergii na ryż są nieliczne – mimo tak dużego udziału tego zboża w diecie ludzi na całym świecie. Występują głównie w regionach, które słyną z uprawy ryżu, w krajach azjatyckich, ale i poza Azją, np. w Europie (północne Włochy) [6].

Ryż w misce

Ryż – alergeny, reakcje krzyżowe

Reakcje nadwrażliwości na ryż mogą być wynikiem odczynów krzyżowych z innymi zbożami. Ryzyko ich wystąpienia dotyczy przede wszystkim osób uczulonych na pszenicę (pszenica reaguje krzyżowo z żytem, ryżem, jęczmieniem, soją) [3].

Ponadto najistotniejszy klinicznie alergen ryżu – z grupy białek przenoszących lipidy (LTP) – wykazuje duże podobieństwo do białka Pru p 3, czyli głównego alergenu brzoskwini. Reakcje alergiczne na ryż mogą więc wystąpić u osób z alergią na brzoskwinie [6].

Objawy alergii na ryż

Najczęstszym objawem tego rodzaju alergii jest pokrzywka kontaktowa wywołana przez surowy ryż [7]. Objawy oddechowe (nieżyt nosa, napad astmy, duszność) mogą wystąpić po wdychaniu surowego pyłu ryżowego lub oparów gotowanego ryżu, jak również po jego spożyciu. Poza tym zjedzenie ryżu przez osobę z alergią może spowodować objawy żołądkowo-jelitowe (nudności, bóle brzucha, biegunkę) i reakcje uogólnione (dotyczące całego organizmu), np. anafilaksję, obrzęk naczynioruchowy. Przy alergii na ryż w rzadkich przypadkach dochodzi również do anafilaksji wywołanej wysiłkiem (FDEIA) [11].

Pokrzywka alergiczna a alergia na ryż

Jak się diagnozować?

Podstawową metodą diagnozowania alergii na ryż, tak jak i każdej innej alergii pokarmowej, jest doustna próba prowokacyjna (przeprowadzana przez lekarza) [12]. Aby sprawdzić, czy występuje reakcja na alergeny zawarte w ryżu, przeprowadza się również testy skórne. Natomiast poziom przeciwciał sIgE można sprawdzić dzięki testom diagnostycznym z krwi, np. panelowym lub wieloparametrowym. Osobom, u których ryż powoduje objawy w kontakcie ze skórą, w celach diagnostycznych wykonuje się testy płatkowe (naskórkowe).

[1] Wasan P. i in., Review on Nutritional Content of Various Types of Rice (2022). Asian Journal of Food Research and Nutrition,  1(1), 1–10. Online: https://www.researchgate.net/publication/362090371_Review_on_Nutritional_Content_of_Various_Types_of_Rice

[2] Rachel M., Czy istnieje alergia na ryż? (2017). Dermatologia po Dyplomie, 6. Online: https://podyplomie.pl/dermatologia/29072,czy-istnieje-alergia-na-ryz

[3] Rudzki E., Uczulenie na ryż (2009). Medycyna Praktyczna. Online: https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/alergeny/pokarmowe/58447,uczulenie-na-ryz

[4] Rudzki E., Alergeny: Ryż (2004). Medycyna Praktyczna. Online: https://www.mp.pl/artykuly/15896,ryz

[5] Uenishi T., Sugiura H., Uehara M., Role of Foods in Irregular Aggravation of Atopic Dermatitis (2003). The Journal of Dermatology, 30, 91–97.

[6] Pastorello E.A., Scibilia J., Rice Allergy Demonstrated by Double-Blind Placebo-Controlled Food Challenge in Peach-Allergic Patients Is Related to Lipid Transfer Protein Reactivity (2013). International Archives of Allergy and Immunology 161(3), 265–273. Online: https://www.researchgate.net/publication/236099604_Rice_Allergy_Demonstrated_by_Double-Blind_Placebo-Controlled_Food_Challenge_in_Peach-Allergic_Patients_Is_Related_to_Lipid_Transfer_Protein_Reactivity

[7] Orhan F., Sekerel B.E., A case of isolated rice allergy (2003). Allergy, 58, 456–457. Online: https://www.researchgate.net/publication/10755852_A_case_of_isolated_rice_allergy

[8] Yokamo S. i in., Cereal production trends, nutrient use efficiency and its management practices in agriculture: A review (2022). Archives of Agriculture and Environmental Science, 7(1), 114–120.

[9] Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Online: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/03/Dieta-lekkostrawna-1.pdf

[10] Ludwig H., Krogulska A., Zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy wywołane białkami pokarmowymi (FPIES) – rzadka choroba o częstych objawach – kompendium dla lekarza praktyka (2019). Developmental Period Medicine, 23(1): 67–78. Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8522339/

[11] Fiocchi A., Anaphylaxis to rice by inhalation (2003). The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 111, 1, 193–195. Online: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(03)70067-0/fulltext

[12] Haneda Y. i in., A pediatric case of food-dependent exercise-induced anaphylaxis due to rice bran (2021). Asia Pacific Allergy , 11(1), e4. Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7870376/